ΑΘΗΝΑ ΚΟΪΝΗ

“Δεν παραπονιέμαι ποτέ και δεν μου φαίνεται τίποτα ακατόρθωτο”

Photo: Γιώργος Σανταμούρης

ΑΘΗΝΑ ΚΟΪΝΗ
Πρωταθλήτρια στίβου
Φωτογραφήθηκε στο Καλλιμάρμαρο

Η ΑΘΗΝΑ ΛΕΕΙ:
Παρότι από μικρή συμμετείχα στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, ξεκίνησα να τρέχω πιο συστηματικά στην εφηβεία απο τύχη… Ηταν το κάρμα βλέπετε!
Σήμερα το τρέξιμο είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στη ζωή μου που δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ούτε μια μέρα να απέχει απ’αυτό. Το αίσθημα ελευθερίας που σου δίνει δεν αντικαθίσταται με τίποτα.
Ξεκινώ καθημερινά την προπόνηση στις επτά το πρωί και συνεχίζω για ένα ακόμη δίωρο το απόγευμα. Δεν παραπονιέμαι ποτέ και δεν μου φαίνεται τίποτα ακατόρθωτο. Ο τρόπος ζωής του αθλητή βασίζεται στην πειθαρχία: Ο πρωταθλητισμός έχει μόνο απαιτήσεις και πρέπει να υπομένεις αγόγγυστα ο,τιδήποτε προστάζει το πρόγραμμά σου!
Εκτός αγωνιστικής περιόδου μου αρέσει να τρέχω -και να ξεχνιέμαι- ακούγοντας μουσική κοντά στην πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου. Στις προπονήσεις μου όμως συγκεντρώνομαι μόνο στον επόμενο αγώνα και αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω την προσπάθεια με αμείωτο ρυθμό.
Η φετινή χρονιά ήταν πολύ σημαντική. Σαν πολύτιμες εμπειρίες μπορώ να ξεχωρίσω τις δύο τελευταίες κούρσες που έκανα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τον Φεβρουάριο -πρώτη θέση στα 1.500μ- και στο πρόσφατο μίτινγκ στίβου στην Πάτρα, τα «Τοφάλεια», όπου κατάφερα να βελτιώσω το Πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία μου, στα 3.000μ.
Ο στόχος να καταρριφθεί το ρεκόρ υπήρχε αλλά δεν περίμενα οτι θα τον πετύχω με τόσο καλό χρόνο. Με τη συναθλήτρια μου, Αναστασία Καρακατσάνη, υπήρξε σύμπνοια ίσως και συγχρονισμός για να καταφέρουμε αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα! (σ.σ. αμέσως μετά την Αθηνά, η Αναστασία έκανε ατομικό ρεκόρ στην ίδια απόσταση με επίδοση που θα ήταν ρεκόρ νέων αν δεν είχε προηγηθεί η φίλη της!).
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη δίμηνη προετοιμασία μου στην Αιθιοπία. Είχαμε την ευκαιρία να τρέχουμε καθημερινά σε διαφορετικά μέρη στην άγρια φύση, πότε δίπλα σε ύαινες και πότε παρέα με μαϊμουδάκια! Στις προπονήσεις μου εκεί γνώρισα και την σπουδαία αθλήτρια Μεσερέτ Ντεφάρ, την οποία έχω σαν πρότυπο δρομέα, καθώς και την Τιρουνές Ντιμπάμπα.
Πριν απο κάθε αγώνα επισκέπτομαι το κοιμητήριο που αναπαύεται ο παππούς μου. Έχει συμβολική σημασία για εμένα αυτό το “προσκύνημα”: Είναι σαν να συνεχίζω να παίρνω την ευχή του, όπως έκανα όταν ζούσε ακόμη.
Το τρέξιμο με έχει βοηθήσει στο να αντιμετωπίζω με δύναμη τις όποιες δυσκολίες στη ζωή μου, να έχω υπομονή και πίστη. Αυτά είναι και τα συστατικά που πλάθουν έναν καλό αθλητή κατά τη γνώμη μου. Αν και αυτό θα κριθεί από τις επιδόσεις μου, θέλω να είμαι σε θέση να αγωνίζομαι για πολλά χρόνια ακόμη!
Όπως για κάθε αθλητή, η ηθική και υλική στήριξη είναι απαραίτητα στην προσπάθειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τον προπονητή μου Χρήστο Παπαχρήστο, την ομάδα μου «Γαία Τρικάλων» καθώς και τον χορηγό μου σε υλικό εξοπλισμό, την Adidas, για όσα μου έχουν προσφέρει μέχρι τώρα.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Στο Βαλκανικό πρωτάθλημα οπου αγωνίστηκε λίγο μετά τη συνέντευξη της για το Ladies Run, η Αθηνά κέρδισε και το χρυσό στα 3.000μ. στιπλ με χρόνο 10.28.22. Κάτι μας λέει οτι και το 2013 θα είναι η χρονιά της!

Κείμενο: Μαριλένα Βρανά

30 Jul 2012 no comments