ΒΕΝΙΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Αέναη Κίνηση!

Η Βένια με ροζ κολαν κ γκρι ροζ μπουστάκι AdidasΗ Βένια με ροζ κολαν κ γκρι ροζ μπουστάκι AdidasΗ Βένια με ροζ κολαν κ γκρι γιλέκο AdidasΗ Βένια με ροζ κολαν κ γκρι ροζ μπουστάκι AdidasΗ Βένια με ροζ κολαν κ γκρι ροζ μπουστάκι AdidasΗ Βένια με ροζ κολαν κ γκρι ροζ μπουστάκι Adidas

Photo: Jordan Makarof

ΒΕΝΙΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ
Εικαστικός
Φωτογραφήθηκε στο λόφο του Φιλοπάππου.

Η ΒΕΝΙΑ ΛΕΕΙ:
Το τρέξιμο με απαλλάσσει από τις καθημερινές περιττές σκέψεις. Τρέχω για να απομονώνομαι και να φαντάζομαι. Συγκεντρώνομαι. Κάθε βήμα με απελευθερώνει. Η κούραση λειτουργεί λυτρωτικά. Οι εικόνες γύρω μου εναλλάσσονται, γεμίζω από παραστάσεις κι αυτές λειτουργούν ως ιδέες, ως υλικά για τα έργα μου.
Κάνω συχνές στάσεις σε σημεία που με τον καιρό έχω βαφτίσει ως «στέκια». Η Αθήνα είναι το ιδανικό μέρος για να ανακαλύψει κανείς τα δικά του «στέκια». Έχει έναν αλλόκοτο άμορφο χαρακτήρα, άνισο, που με εκπλήσσει συχνά. Την ξαναγνωρίζω κάθε φορά, σε κάθε νέα διαδρομή που χαράζω. Μπορεί να είναι ένα καφενείο, ένα παγκάκι, ένα δέντρο, μία στάση λεωφορείου, ένας πλανόδιος πωλητής. Δεν υπάρχει όριο. Αυτό είναι που σε ελευθερώνει και αυτή η ελευθερία είναι που με οδηγεί να τρέχω.
Τρέχω μία ώρα κάθε μέρα. Χρειάζομαι ενέργεια, δύναμη, μία υγιεινή ζωή για να ισορροπώ. Η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί να γίνει και ανθυγιεινή. Μία καινούργια δημιουργία εμπεριέχει έναν κίνδυνο, ένα ρίσκο, με γεμίζει ενίοτε φόβο. Το τρέξιμο με βοηθά να αντιμετωπίζω τον κίνδυνο της δημιουργίας. Ο καλλιτέχνης μαζεύει δυνάμεις για να ξεπεράσει τους φόβους του, τον ίδιο του τον εαυτό, το έργο του.
Το ωραιότερο σημείο που έχω τρέξει είναι στο Καβούρι. Μια διαδρομή βουτηγμένη στα υπέροχα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας, που άλλαζουν κάθε στιγμή. Την ώρα που ο ήλιος δύει βυθιζεσαι στο πορτοκαλί, το ροζ, το φούξια που στην επόμενη στροφή εχει γινει μοβ, έως ότου να καταλήξει μία λεπτή κόκκινη ρίγα στον ορίζοντα. Είναι σαν να συντονιζεσαι με την κίνηση των χρωμάτων γύρω σου. Συναντάς την νυχτα στο τέλος της διαδρομής.
Όσοι τρέχουν νιώθουν πως θέλουν να ξεφύγουν από τις καθημερινές προσωπικές τους εντάσεις. Ίσως σκέφτονται το σώμα τους, την υγεία τους. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Η αδράνεια ως αντίλογος είναι που σε ωθεί στην κίνηση. Σε μία αέναη κίνηση. Νιώθεις πως αν δεν κινηθείς θα βαλτώσεις, θα καταπέσεις. Η ακινησία φοβίζει, η κίνηση ζωντανεύει. Η άθληση είναι κίνηση και εκτός από την σωματική υγεία, ανεβάζει την διάθεση. Κρατάω αυτό το τελευταίο περισσότερο.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Υπάρχουν πολλά, υπέροχα «στέκια» στην Αθήνα που περιμένουν να τα ανακαλύψεις, τρέχοντας: Το “κουλουάρ” πίσω απο το Καλλιμάρμαρο, ο λόφος του Φιλοπάππου, τος άλσος Ιλισίων, ο Εθνικός κήπος, ο περιφερειακός Λυκαβηττού, το άλσος της Νέας Σμύρνης, το βουνό στον Υμηττό, το άλσος Βεϊκου, ο Φλοίσβος, το Καβούρι, το άλσος Περιστερίου, τα Ανάβρυτα και το άλσος Συγγρού, η Πολυτεχνειούπολη, η μαρίνα Φαλήρου. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις το δικό σου αγαπημένο «στέκι»…

Ολα τα ρούχα και τα παπούτσια είναι adidas

12 Apr 2013 no comments