Το Ladies Run στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Χάρη στη συμμετοχή σας!

Χάρη στην συμμετοχή των Ladies που έτρεξαν πριν λίγους μήνες στην Astir Beach, το «αδελφάκι» του Andro υλοποίησε το δεύτερο σκέλος της προσφοράς του για φέτος: Σύγχρονα κλιματιστικά για τη μονάδα στήριξης τοξικοεξαρτημένων κρατούμενων.

Είναι περίεργο να διαβαίνεις την πόρτα μιας φυλακής. Και, αν δεν προδίδουμε κρατικά μυστικά, ούτε και τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Εκείνο το μουντό από τη θολούρα του νοτιά πρωινό του Μαΐου, η στενή ομάδα του Ladies Run, αυτή τη φορά χωρίς διακεκριμένες δρομείς λόγω μέτρων ασφαλείας, συναντήσαμε τα παιδιά του ΔΕΣΜΟΥ μπροστά στη σιδερένια πύλη των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Προορισμός μας, η πτέρυγα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ όπου τοξικοεξαρτημένες κρατούμενες δίνουν τη μάχη να απαλλαγούν από τα ναρκωτικά ακόμα και σε ένα τόσο άστοργο περιβάλλον όπως αυτό της φυλακής.

Οι ανάγκες τους πολλές και διαρκείς σε ένα χώρο τον οποίο οι ίδιες περιποιούνται και όπου γευματίζουν, γυμνάζονται, συμμετέχουν σε ομάδες κ.ο.κ. Εμείς, χάρη στη συμμετοχή στο Ladies Run 2018 που ήταν όπως κάθε χρόνο sold out, μπορέσαμε να τους προσφέρουμε καινούργια κλιματιστικά για τους καυτούς μήνες που έρχονται αλλά και για το χειμώνα που μέσα στις φυλακές είναι ακόμα πιο κρύος. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό ήταν το δεύτερο σκέλος της προσφοράς μας για φέτος. Ήδη προσφέραμε απαραίτητα είδη, από σερβιέτες μέχρι οδοντόβουρτσες, για να βοηθήσουμε να γίνει λίγο πιο ανθρώπινη η καθημερινότητα στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων και θα υπάρξει σύντομα και τρίτη προσφορά του Ladies Run σε ευπαθείς ομάδες γυναικών, πάντα σε συνεργασία με τον ΔΕΣΜΟ.

Συνολικά, από ιδρύσεως του θεσμού το «αδελφάκι» του Andro έχει εκδώσει επιταγές αξίας άνω των 20.000€ και με τα χρήματα έχουν αποκτηθεί από γυναικολογικά ιατρικά μηχανήματα για τους Γιατρούς του Κόσμου μέχρι κρεβατάκια για τα βρέφη που ζουν με τις μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας.

Από αριστερά: H Κωνσταντίνα Φραγκιά (ΚΕΘΕΑ), υπεύθυνη μονάδος συμβουλευτικής νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού. Η Άννα Πατσού (ΚΕΘΕΑ), από το θεραπευτικό προσωπικό. Ο Κίμων Φραγκάκης, εκδότης του Ando και δημιουργός του Ladies Run. Ο Χρήστος Παϊκόπουλος, υπεύθυνος Δωρεών του ΔΕΣΜΟΥ. Και ο Φοίβος Στρατάκης, εθελοντής.

Στον Κορυδαλλό, την ομάδα του Ladies Run υποδέχτηκαν οι υπεύθυνες του «στεγνού» προγράμματος απεξάρτησης και μας μίλησαν διεξοδικά για το Σισύφειο (εφόσον τόσες και τόσες περιπτώσεις ξανακυλούν στα ναρκωτικά) έργο τους. Η πολύχρωμη πόρτα του ΚΕΘΕΑ μέσα στο γκρίζο της φυλακής ανοίγει καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Οι κυρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μένουν μαζί και στους ίδιους θαλάμους στη φυλακή το βράδυ, και έτσι αποτελούν μια όσο είναι εφικτό δεμένη ομάδα. Στο ΚΕΘΕΑ αυτοεξυπηρετούνται και συμμετέχουν ισότιμα στη μικρή αυτή κοινωνία, μοιραζόμενες τα καθήκοντα στην καθαριότητα και φυσικά στο μαγείρεμα όπου όπως μας τόνισαν ακολουθούν υγιεινή διατροφή (με όσπρια, ψάρια, χειροποίητο ψωμί).

Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως ομάδες γιόγκα που βοηθούν στην σωματική και ψυχολογική τους ισορροπία απέναντι στην καθημερινή μάχη που καλούνται να δώσουν. Όχι μόνο κόντρα στη δική τους εξάρτηση αλλά και στις «περισπάσεις» που όπως γνωρίζουμε υπάρχουν σε αφθονία μέσα στις φυλακές. Ακόμα και με την «επίσημη» οδό των ψυχοφαρμάκων στα ιατρεία των φυλακών, όπως μας εξομολογήθηκαν. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν υπολογίσει κανείς τις τοξικοεξαρτημένες φυλακισμένες που δεν μετέχουν στο πρόγραμμα αλλά είναι πολυάριθμες στην κοινωνία της φυλακής, τη λεγόμενη συννοσηρότητα που ανιχνεύεται σε πολλές γυναίκες με ψυχικά προβλήματα παράλληλα με την τοξικοεξάρτηση, τα εμπόδια στην ομαλή συμμετοχή στο πρόγραμμα που πολλές φορές έρχονται από την ίδια τους την οικογένεια, και τόσα ακόμα προβλήματα.

Οι περισσότερες κρατούμενες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι μεταξύ 25-40 ετών και όσες καταφέρνουν τελικά να προοδεύσουν ατομικά και κοινωνικά μακριά από τα ναρκωτικά έχουν, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι, στο 99% των περιπτώσεων στήριξη από την οικογένεια τους. Το αναφέρουμε αυτό ώστε να γνωρίζουμε ότι δομές όπως του ΚΕΘΕΑ που οι δρομείς του Ladies Run ενίσχυσαν με την προσφορά τους είναι μεν απαραίτητες, αλλά χωρίς τη στήριξη της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου γύρω από την οικογένεια, πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει σωτηρία.

15 Jun 2018 no comments