To Ladies Run κοντά στα ασυνόδευτα κορίτσια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

Μια μικρή υπενθύμιση ότι το να δίνεις είναι πάντα καλύτερο από το παίρνεις.

Πριν από λίγες ημέρες το LadiesRun – ο πρώτος αγώνας δρόμου αποκλειστικά για γυναίκες – παρέδωσε, σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, παπλώματα και παπλωματοθήκες στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων κοριτσιών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στον Δήμο Ιλίου.

Η δομή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε., ωστόσο οι προσφορές ιδιωτών όπως του Ladies Run συμβάλλουν σημαντικά.

Ίσως το πιο ευχάριστο κουβάλημα για τον διοργανωτή του Ladies Run, Κίμωνα Φραγκάκη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1951 και συμμετέχει στο Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών, των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, των επιστρεφόντων και των κοινοτήτων υποδοχής.

Στην Ελλάδα ο Οργανισμός έχει παρουσία από το 1952, και από τις αρχές του 2022 λειτουργεί πέντε δομές έκτακτης φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους. Οι δομές αυτές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσφορές των ιδιωτών όμως, όπως του Ladies Run, συμβάλλουν και αυτές σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των φιλοξενούμενων.

Αυτή τη στιγμή ο ξενώνας φιλοξενεί 24 κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών από την Αφρική και την Ασία, με μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας τα 28 άτομα.

Κατά την επίσκεψη μας στη δομή είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε διεξοδικά για πτυχές του προσφυγικού ζητήματος και για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας, από τον συντονιστή Αλέξανδρο Ζώτο. Ο ξενώνας βρίσκεται στο όριο των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 24 κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών από την Αφρική και την Ασία, με μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας τα 28 άτομα.

Τα κορίτσια του ξενώνα παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο και κοινωνικοποιούνται στις ώρες τις εξόδου με τους συμμαθητές τους.

Είναι μία ανοιχτή δομή για την ομαλή ένταξη των κοριτσιών στην Ελληνική και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, αφού κάποια από αυτά θα συνεχίσουν την πορεία τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενίοτε σε πρόγραμμα επανένωσης με μέλη της άμεσης ή ευρύτερης οικογένειας τους. Εν τω μεταξύ, παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο και κοινωνικοποιούνται στις ώρες τις εξόδου με τους συμμαθητές τους. Σε αυτές τις ηλικίες η εκμάθηση της γλώσσας αποδεικνύεται σχετικά εύκολη και είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ένταξη.

Η δωρεά των παπλωμάτων έφτασε την κατάλληλη στιγμή για να καλύψει ανάγκες της δομής.

Η δομή καλύπτει όλες τις ανάγκες των κοριτσιών σε στέγη, τροφή, περίθαλψη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ψυχοκοινωνικές συνεδρίες με εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα κορίτσια λαμβάνουν και ένα ελάχιστο μηνιαίο χρηματικό επίδομα (30 ευρώ), για να μάθουν να το διαχειρίζονται κατά τις εξόδους τους. Η δομή καλύπτει όλες τις ανάγκες τους σε στέγη, τροφή, περίθαλψη, όπως μία οικογένεια, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ψυχοκοινωνικές συνεδρίες με εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι και αυτές μέρος της διαδικασίας ένταξης.

Ένας από τους παιδαγωγικούς στόχους είναι να ενθαρρυνθούν τα κορίτσια να αναπτύσσουν πρωτοβουλία και να εκφράζουν τη γνώμη τους. Για πολλά από αυτά, αυτό είναι κάτι το πρωτόγνωρο: η πρότερη αγωγή τους τα δίδασκε ότι σωστό είναι να μην έχουν γνώμη, και αν έχουν, να την κρατούν για τον εαυτό τους.

Οι φωτεινές ζωγραφιές των παιδιών.Πάντα θα υπάρχει ελπίδα.

Ο Δεσμός διατηρεί ανοιχτή επαφή με ένα ευρύ δίκτυο οργανισμών για την κάλυψη αναγκών τους. Με το Ladies Run συνεργάζεται μια δεκαετία.

Η δωρεά των παπλωμάτων και των θηκών έφτασε την κατάλληλη στιγμή για να καλύψει μία συγκεκριμένη ανάγκη της δομής. Πραγματοποιήθηκε με έσοδα από τον φιλανθρωπικό αγώνα Ladies Run που φιλοξενείται στην Astir Beach και τον περασμένο Οκτώβριο γιόρτασε τα 10α γενέθλιά του. Ήταν η πρώτη από άλλες προσφορές που θα κάνει το Ladies Run φέτος, πάντα σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός, που πρόσφατα συμπλήρωσε κι αυτό 10 χρόνια προσφοράς.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο Δεσμός αποτελεί μια πρωτοβουλία, η οποία λειτουργεί ως σύν-δεσμος που συνδέει την πρόθεση προσφοράς από ιδιώτες, εταιρίες και  ιδρύματα με ανάγκες φορέων και οργανισμών σε όλη την Ελλάδα. Για να το επιτύχει, ο Δεσμός διατηρεί ανοιχτή επαφή με ένα ευρύ δίκτυο οργανισμών για την καταγραφή και επικαιροποίηση των αναγκών τους σε είδη και υπηρεσίες, αλλά και για τις τάσεις που αφορούν συνολικά το πιο εύθραυστο κομμάτι της κοινωνίας.

Η ομάδα του Ladies Run και του Δεσμού ενημερώνεται για τον τρόπο λειτουργίας του ξενώνα από τον συντονιστή Αλέξανδρο Ζώτο.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει φορείς που υποστηρίζουν ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένους, ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, αστέγους, άτομα με αναπηρίες, χρόνια πάσχοντες, ΑμΕα, πρόσφυγες, παιδιά σε κλειστές δομές φιλοξενίας αλλά και δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας κ.α. Λειτουργεί με πολλούς εθελοντές, οι οποίοι αναλαμβάνουν και την πρακτική πλευρά του ζητήματος: εν προκειμένω όχι μόνο πρότειναν τη συγκεκριμένη δωρεά, αλλά φρόντισαν να γίνει η προμήθεια των παπλωμάτων με πόρους του Ladies Run και τα έφεραν οι ίδιοι στον χώρο.

Ο ξενώνας βρίσκεται στο όριο των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων.

Δεσμός και LadiesRun δημιουργήθηκαν και τα δύο το 2012 και ήδη από τα πρώτα τους βήματα εγκαινίασαν τη φιλανθρωπική συνεργασία τους. Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τον Δεσμό, ο αγώνας επιλέγει και ενισχύει διαφορετικούς φιλανθρωπικούς σκοπούς γυναικείου ενδιαφέροντος. Στηρίζει ευπαθείς ομάδες γυναικών, μεταναστριών, φυλακισμένων, τοξικοεξαρτημένων, κακοποιημένων κ.α.

Το Ladies Run στηρίζει διαχρονικά ευπαθείς ομάδες γυναικών, μεταναστριών, φυλακισμένων, τοξικοεξαρτημένων, κακοποιημένων κ.α.

Η Project Manager του Δεσμού Ελίζα Δαμιανίδου βρέθηκε κι αυτή με το Ladies Run κοντά στα κορίτσια που διαμένουν στον ξενώνα.

Ενδεικτικά, τη χρονιά πριν την πανδημία ο θεσμός βρέθηκε κοντά στα ασυνόδευτα κορίτσια στη ΜΚΟ «Ζεύξις» προσφέροντας πλυντήριο πιάτων και κλιματιστικά, αλλά και σε πρόσφυγες, μητέρες και παιδιά στον ξενώνα Safe Place στο Λαύριο όπου προσφέρθηκαν ποδήλατα για τα παιδιά και τις μαμάδες πρόσφυγες. Η τρίτη δράση του Ladies Run κατά τη χρονιά εκείνη ήταν κοντά σε μικρά παιδιά που διαμένουν στο «Μεγάλο μας σπίτι»: Γεμίσαμε με παιχνίδια έναν πρότυπο χώρο συναντήσεων, ψυχολογικής υποστήριξης και πρώιμης κοινωνικοποίησης για παιδιά  έως 4 ετών.

Ακόμα και το 2020, που λόγω της Πανδημίας το Ladies Run μεταμορφώθηκε σε ψηφιακό activation, χάρη στη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων συγκεντρώθηκαν χρήματα που σε συνεργασία με τον «Δεσμό» προσφέρθηκαν για τις ανάγκες του νέου ξενώνα “A step forward” – Ανοικτό Κέντρο Διαμονής για Γυναίκες σε κίνδυνο που αναζητούν Άσυλο και για Μητέρες με τα Παιδιά τους, των Γιατρών του Κόσμου.

Στη δική τους γλώσσα. Ωστόσο, η γλώσσα της ανθρωπιάς είναι παγκόσμια.

Κατά την επίσκεψή μας στον ξενώνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, την ομάδα του  LadiesRun συνόδεψαν η Project Manager του Δεσμού κυρία Ελίζα Δαμιανίδου και ο συνεργάτης Πάνος Μπατάκης. Μια δωρεά δεν απαιτεί αναγκαστικά επίσκεψη στον ωφελούμενο οργανισμό ή φορέα, όμως όταν συμβαίνει έχει μια όμορφη ηθική διάσταση: γνωρίζεις τους συνανθρώπους σου, ενημερώνεσαι για τα προβλήματά τους και ο ίδιος ευαισθητοποιείσαι και προβληματίζεσαι για πλευρές της ζωής που συχνά περνούν απαρατήρητες. Η επίσκεψη ήταν μια ευκαιρία να συναντήσουμε και τους συνεργάτες μας στον Δεσμό που προσφέρουν τόσο σημαντικό έργο, και να σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας για φέτος.

 

28 Mar 2023 no comments