ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΩΤΖΟΥ

Στο Ladies Run 2015 ήταν φοβερή εμπειρία να τρέχω με την κόρη μου στην κοιλιά μου.

Photο: Νίκος Καρανικόλας
Ρούχα και παπούτσια: adidas

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΩΤΖΟΥ
Μαία, μητέρα 2 παιδιών.
Φωτογραφήθηκε στο Πάρκο Ριζάρη.

 

Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΕΙ:

Από μικρή μου άρεσε ο αθλητισμός και κυρίως το τρέξιμο. Προσπαθούσα να βρίσκω που και που λίγο χρόνο για να κάνω λίγα χιλιόμετρα μιας και γνώριζα πόσο καλό κάνει στην υγεία. Το τελευταίο διάστημα έχω βελτιώσει και τη διατροφή μου για να μη πηγαίνει χαμένη η προσπάθεια που καταβάλλω όταν τρέχω προσπαθώντας να ακολουθώ ένα πιο υγιεινό πλάνο. Οι ατασθαλίες βέβαια γίνονται αλλά σε λογικά πλαίσια! Έτσι το τρέξιμο με βοηθά να διατηρώ το βάρος μου και δεν έχω μπει ποτέ στο τρυπάκι της δίαιτας! Κάποια στιγμή μόνο, όταν γέννησα το γιο μου, πήρα κάποια κιλά και τότε άρχισα να τρέχω πιο συστηματικά ώστε να τα χάσω πιο γρήγορα.

Πήρα την απόφαση να τρέξω τον πρώτο μου αγώνα -τον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας- σαν φυσικό επακόλουθο, καθώς οι προπονήσεις και τα χιλιόμετρα αυξάνονταν! Ήταν και ο μόνος αγώνας που παρακολουθούσα να γίνεται κάθε χρόνο και πάντα θαύμαζα όσους το είχαν τολμήσει. Μου φαινόταν ακατόρθωτο, καθώς όταν πήρα την απόφαση να τον τρέξω μετά βίας συμπλήρωνα στις προπονήσεις μου το ¼ της απόστασης του μαραθωνίου. Με συμβουλές και καθοδήγηση από φίλους που έτρεχαν χρόνια και είχαν περισσότερη εμπειρία, τελικά τα κατάφερα και το 2013 έτρεξα και τερμάτισα στον πρώτο μου μαραθώνιο! Αυτή ήταν όμως μόνο η αρχή!

Το 2014 εντάχθηκα στην adidas running team κι έτρεξα τον  δεύτερο μαραθώνιο με στοχευμένη καθοδήγηση από τους προπονητές μας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας έλαβα μέρος  και σε διάφορους άλλους μικρότερους αγώνες και στην προσπάθεια μου να βελτιώσω τις επιδόσεις μου προμηθεύτηκα ένα ρολόι με gps ώστε να γνωρίζω την απόσταση που διανύω κάθε φορά.

Δεν έχω κάποιον ιδιαίτερο στόχο, πέραν από το να κάνω σε κάθε αγώνα που λαμβάνω μέρος μία επίδοση ανάλογη της φυσικής μου κατάστασης τη συγκεκριμένη περίοδο. Η επιθυμία μου είναι μέσα από την ερασιτεχνική ενασχόληση μου με το τρέξιμο, την αγάπη και την αφοσίωση που έχω σε αυτό να δίνω το παράδειγμα στους γύρω μου, να το μεταδίδω στους ανθρώπους που αγαπώ, ώστε να αγαπήσουν τον αθλητισμό σε οποιαδήποτε μορφή του καθώς και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η κόρη μου ήταν στην κοιλιά μου ακόμη όταν «έτρεξε» τον πρώτο της αγώνα. Ήταν στο Ladies Run 2015 στα 5χλμ. ενώ «έτρεξε» και όταν έκλεινα τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης μου, λίγο αργότερα, συμμετέχοντας στα 10χλμ. του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας. Ήταν φοβερή εμπειρία και τη συνιστώ σε όλες τις εγκύους που έχουν μια φυσιολογική και χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνη.

Όμως και ο γιος μου δεν χάνει ευκαιρία για τρέξιμο. Είτε σε παιδικούς αγώνες είτε συνοδεύοντας εμένα σε χαλαρές προπονήσεις. Επίσης έχω παρασύρει στο τρέξιμο τις αδερφές μου, τον άντρα μου, τη θεία μου και κάποιους φίλους!

Το τρέξιμο εκτός από τρόπος ζωής και αγαπημένη συνήθεια, λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία. Είτε τρέχοντας μόνη μου, με την αγαπημένη μου μουσική στο mp3,  είτε με παρέα και κουβέντα, διαχειρίζομαι ό,τι με απασχολεί. Σίγουρα στις μεγάλες και πολύωρες προπονήσεις η παρέα λειτουργεί θετικά γιατί «τραβάει» ο ένας τον άλλο και με την κουβέντα περνάει ευχάριστα η ώρα. Επίσης λειτουργεί και ως παραπάνω κίνητρο τις μέρες που ίσως να βαριέμαι λιγάκι.

Οι διατάσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι στο τέλος κάθε προπόνησης για αποφυγή τραυματισμών και διατήρηση της ευλυγισίας των μυών. Στην ποιότητα της διατροφής μου, δεν αλλάζει κάτι, απλώς αν έχει προηγηθεί ένα long run για παράδειγμα μπορώ να αυξήσω την ποσότητα χωρίς τύψεις. Το αγαπημένο μου υγιεινό σνακ είναι ταχίνι-μέλι-μπανάνα-κανέλα σε μια φέτα ψωμί του τοστ, το οποίο είναι ιδανικό για πρωινό μιας και μου δίνει πολλή ενέργεια.

Ο παραλιακός δρόμος στη Σάμο είναι το ωραιότερο μέρος που έχω τρέξει! Αν και κατάγομαι από ‘κει, λόγω οικογενειακών κι επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν πηγαίνω συχνά.

Το τρέξιμο μου λείπει όταν λόγω φορτωμένου προγράμματος, χάνω προπονήσεις. Έχει τύχει σε διάστημα ενός μήνα να καταφέρνω να κάνω 3-4 προπονήσεις μόνο αλλά δεν με πτοεί. Το βλέπω ως ευκαιρία να ξεκουράζομαι αν και να πω την αλήθεια πλέον ο οργανισμός μου το έχει ανάγκη!

Είναι ωραίο να τρέχεις. Κάνεις καλό στην υγεία σου, ψυχική και σωματική με τον πιο απλό και ανέξοδο τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι γίνονται δρομείς. Υπάρχει βέβαια και ο μαζοχισμός στο τρέξιμο, το βλέπω σε κάποιους, και μερικές φορές και στον εαυτό μου όταν υπερβάλλω σε κάποια προπόνηση. Προτιμώ όμως να είμαι συγκρατημένη και να μην καταπονώ το σώμα μου διότι έτσι οι συνέπειες απ’ την υπερβολή επισκιάζουν τα οφέλη της άσκησης κι εκεί χάνεται το νόημα.

Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας στο τρέξιμο και αυτό είναι το εντυπωσιακό. Τα οφέλη είναι ίδια για όλους!Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών να τρέχουν. Θαυμάζω όσους είναι 60-70 ετών και άνω και τρέχουν. Κάποιοι απ αυτούς το ξεκινούν κιόλας σε αυτή την ηλικία. Εύχομαι όταν φτάσω στην ηλικία τους να μπορώ κι εγώ να τρέχω!

 

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:

Διδάσκουμε τα παιδιά μας με τις πράξεις μας και όχι με τις συμβουλές μας.

Κείμενο:ΜΑΓΔΑ ΓΚΟΥΜΑ

20 Sep 2016 3 comments