ΤΖΕΝΗ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ

Δεν υπάρχει μέρα που να μην είναι μέρα για προπόνηση!

Photο: Νίκος Καρανικόλας.

 

ΤΖΕΝΗ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Προπονήτρια στον Α.Σ.ΝΗΡΗΙΔΑ Αργολίδας
Φωτογραφήθηκε στο Nikki Beach-Porto Heli

 

Η ΤΖΕΝΗ ΛΕΕΙ:

Η ενασχόλησή μου με το τρέξιμο υπήρχε πάντα, περισσότερο συμπληρωματικά για φυσική κατάσταση αφού το κυρίως άθλημά μου ήταν οι πολεμικές τέχνες.

Τρέχω πλέον καθημερινά και εντατικά από το 2013 μετά τη γέννηση της κόρης μου. Τρέχω για σωματική και ψυχική ισορροπία. Από μικρή αγαπούσα τον αθλητισμό και για τον λόγο αυτό έκανα τον τρόπο ζωής επάγγελμα.

Τα χιλιόμετρα ξεκίνησαν να γράφονται, λίγα στην αρχή και ολοένα μεγάλωναν. Οι αγώνες μπήκαν στο παιχνίδι σαν ένα παραπάνω κίνητρο να είμαι σταθερή στην εβδομαδιαία μου προπόνηση και λειτουργούσαν και λίγο σαν παιχνίδι: «Πάμε την Κυριακή να τρέξουμε με φίλους ένα 10άρι!».

Η ευχαρίστηση και το τι παίρνω από το τρέξιμο είναι ο λόγος που τρέχω. Δεν γίνεται τίποτα αυτοσκοπός. Ξεδίνω και μου αρέσει να πιέζω τον εαυτό μου λίγο ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχει μέρα που να μην είναι μέρα για προπόνηση! Φυσικά και μέσα στις υποχρεώσεις τις καθημερινότητας, με την δουλειά και την οικογένεια, πρέπει να ανασυντάξω δυνάμεις και να ξεκινήσω. Ξέρω ότι τα πρώτα 2 λεπτά είναι τα πιο δύσκολα. Μετά τα παπούτσια έχουν δεθεί και έχω ξεκινήσει.

Ατελείωτες ώρες περνάω με τον εαυτό μου. Το τρέξιμο είναι ατομικό άθλημα. Πολλοί μου αναφέρουν ότι κάνουν σκέψεις ή λύνουν ακόμα και προβλήματα που τους απασχολούν. Εγώ, σκέφτομαι μονάχα τον ρυθμό και τις αναπνοές μου. Συγκεντρώνομαι και γειώνομαι, είτε η προπόνηση διαρκεί μισή ώρα είτε 5 ώρες.

Οι αγώνες είναι διασκεδαστικοί. Αν δεν περνούσα καλά, δεν θα έπαιρνα μέρος εξ αρχής. Φυσικά πρέπει να πιέσω τον εαυτό μου να πάω καλά, αλλά το αίσθημα της αδρεναλίνης στη γραμμή εκκίνησης και το χαμόγελο στον τερματισμό δεν το αλλάζω με τίποτα.

Ο μαραθώνιος δρόμος είναι ο αγώνας των αγώνων και πόσο μάλλον η κλασική διαδρομή της Αθήνας. Δύσκολος αγώνας, κουραστικός, όπως και η προετοιμασία για έναν μαραθώνιο, όπου φορτώνεις αρκετά χιλιόμετρα την εβδομάδα. 42 χιλιόμετρα γεμάτα συναισθήματα. Χρειάζεται επιμονή, ψυχή και θα τερματίσεις.

Η άθληση, η γυμναστική, το τρέξιμο θέλουν και προσοχή. Γίνονται και λάθη που επιφέρουν τραυματισμούς ή θα επιφέρουν τραυματισμούς στο μέλλον αν μαζευτούν αθροιστικά. Ένας προπονητής σίγουρα βοηθάει ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ή να δοθούν σωστές συμβουλές. Μία προπόνηση σαφώς έχει αρχή, μέση και τέλος, δηλαδή ζέσταμα, κυρίως πρόγραμμα και αποθεραπεία με τις διατάσεις των μυϊκών ομάδων να είναι αναπόσπαστο προπονητικό στοιχείο.

Αγαπημένο μέρος για τρέξιμο είναι η Αρβανιτιά στο Ναύπλιο, ένα μέρος δίπλα στη θάλασσα όπου συνδυάζει όμορφο δρομικό τερέν και απίστευτη σύνδεση με τη φύση. Άλλα αγαπημένα μέρη είναι οπωσδήποτε ο αργολικός κόλπος, που σου δίνει πολλά επίπεδα χιλιόμετρα και φυσικά ο κάμπος.

Είμαι τυχερή γιατί πολλές φορές στο τρέξιμο έχω έτοιμη την παρέα μου. Ο άντρας μου, μοιράζεται το ίδιο μικρόβιο με εμένα, οπότε συχνά τρέχουμε μαζί και τα χιλιόμετρα γίνονται λίγο πιο γλυκά…. και έχω και κάποιον να κυνηγάω!

Έχει σούπερ πλάκα να τρέχεις! Εντάξει στην αρχή μπορεί να με περνούσαν για τρελή, να με λοξοκοιτούσανε, να νομίζανε ότι έχω πάθει κάτι κακό και τρέχω, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι πλέον σαν και εμένα. Ωστόσο, νομίζω ότι ακόμα με θεωρούν τρελή.

Τελευταία έχει μπει στη ζωή μου το τρίαθλο. Είναι απίστευτη εμπειρία! Σε βάζει όντως να δοκιμάσεις τα όριά σου. Αισθάνεσαι κάθε μυ του σώματός σου ενεργό και είναι σαν παιχνίδι, κολυμπάς, ποδηλατείς, τρέχεις.

Είμαι τυχερή γιατί τρέχω με δυνατή υποστήριξη!  Στο πλευρό της ομάδας μου, τον ΑΣ ΝΗΡΗΙΔΑ, με τη φροντίδα της Saucony, της Arena, της Specialized και της Compressport που με προμηθεύουν με σούπερ ρούχα, εξοπλισμό και ποδήλατο, πραγματικά είναι πολλοί καλοί λόγοι για κάθε γυναίκα να ξεκινήσει να τρέχει!

 

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:

Οι λέξεις, η μουσική, η ζωγραφική είναι μέσα έκφρασης και δημιουργούν τέχνη που μας επηρεάζει. Με τον ίδιο τρόπο το τρέξιμο είναι μέσο έκφρασης και δημιουργεί μια άλλη μορφή τέχνης ικανή να μας επηρεάσει με τον δικό της τρόπο.

Κείμενο: Μάγδα Γκούμα

17 Sep 2016 no comments