ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΣΚΟΝΤΑ

“Δρομέας των γηπέδων.”

Photo: Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΣΚΟΝΤΑ
Εργοθεραπεύτρια
Φωτογραφήθηκε στο γήπεδο του Πανιωνίου, στη Νέα Σμύρνη

Η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΛΕΕΙ:
Γνωρίστηκα με το τρέξιμο στα 18 μου. Από τότε, είμαστε αχώριστοι. Ξεκίνησα το άθλημα όταν μια φίλη μου προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις του Λιμενικού. Αρχικά πήγαινα για παρέα μαζί της στο Εθνικό Στάδιο της Δράμας, της πόλης μου. Στη συνέχεια βαριόμουν μόνο να τη κοιτάζω, μπήκα στην προπόνηση μαζί της και τελικά… κόλλησα.
Τρέχω 3 με 4 φορές την εβδομάδα, σχεδόν πάντα σε στάδια. Νιώθω πιο οργανωμένη μέσα στο γήπεδο και μετράω καλύτερα τους χρόνους μου. Το χρονόμετρό μου είναι οι γύροι που κάνω στο γήπεδο. Είναι λίγο παιδικό, το ξέρω, αλλά με έχει βολέψει μια χαρά όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί ταυτόχρονα το κίνητρό μου για να συνεχίζω να τρέχω. Ο στόχος είναι να κάνω 10 φορές το γήπεδο και δε φεύγω αν δεν “τερματίσω”.
Το τρέξιμο είναι ένα είδος άθλησης που δεν σε δεσμεύει. Όπου και να είσαι μπορείς να προπονηθείς. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα ενός γυμναστηρίου απαιτεί σταθερότητα τη στιγμή που η δική μου ζωή μοιράζεται ανάμεσα σε Αθήνα, Δράμα και… Σουηδία. Έτσι έχω εντοπίσει τα πιο κοντινά μου γήπεδα και πηγαίνω: Τόσο απλά.
Δεν θα με δείτε ποτέ με ακουστικά στα αυτιά. Η μουσική με αποσυντονίζει. Αντίθετα απολαμβάνω να τρέχω με τις φίλες μου. Η ώρα περνάει πιο γρήγορα και “ανώδυνα”, με χαλαρή κουβεντούλα.
Έχω ωφεληθεί πολύ από το τρέξιμο. Πέρα από το ότι μου έχει προσφέρει δύναμη και αντοχή τα οποία είναι απαραίτητα για τη δουλειά μου που σχετίζεται με ΑΜεΑ, είναι και ο λόγος που διατηρώ τη φόρμα μου: Το καλό φαγητό είναι η μεγάλη μου αδυναμία και δυστυχώς ανήκω σε αυτούς που δεν αντέχουν να κάνουν δίαιτα πάνω από μία εβδομάδα.
Δεν βάζω φιλόδοξους στόχους, όπως το να λάβω μέρος σε αγώνες. Το τρέξιμο είναι για μένα μια προσωπική υπόθεση και η ευκαιρία να προκαλέσω τον εαυτό μου. Βάζω συγκεκριμένους στόχους ώστε να βελτιώσω την απόδοση μου, είμαι συνεπής και κάνω μικρά, σταθερά βήματα για να το καταφέρω.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Ο γύρος στο στίβο των γηπέδων έχει μήκος τουλάχιστο 400 μέτρα (εσωτερική διαδρομή). Τα περισσότερα δημοτικά γήπεδα είναι ανοικτά σε ώρες κοινού και αποτελούν μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις διαδρομές σε πάρκα, ειδικά για όσες θέλουν να αυξήσουν την ταχύτητά τους.

Κείμενο: Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου
(Ευχαριστούμε θερμά το γήπεδο του Πανιωνίου για τη φιλοξενία, καθώς και τους φίλους που συμμετείχαν στη φωτογράφηση).

27 Jun 2012 no comments