ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Το να τρέχεις είναι ελευθερία, ευχαρίστηση, δύναμη, μαγεία…»

Ελένη Νικολοπούλου

Γυμνάστρια- προπονήτρια στίβου

Photo: Παναγιώτης Γιαννούτσος – taphteam

 

Ονομάζομαι Ελένη Νικολοπούλου, είμαι γυμνάστρια και προπονήτρια στίβου. Υπήρξα πρωταθλήτρια στο στίβο με 37 πανελλήνια μετάλλια, βαλκανικό βάθρο και 14 συμμετοχές με την εθνική ομάδα στίβου. Λατρεύω τον αθλητισμό και ως προπονήτρια στίβου έχω την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύω αυτή την αγάπη σε εκατοντάδες παιδιά καθημερινά.

Τρέχω γιατί το τρέξιμο είναι μαγεία, με κάνει χαρούμενη, με γεμίζει θετική ενέργεια, μου βελτιώνει το σώμα ενώ παράλληλα καλλιεργώ πνεύμα και νου. Στόχος μου είναι να ξεπερνώ εμένα, να μη τα παρατάω ποτέ και να προσπαθώ για την καλύτερη εκδοχή μου.

Όταν είμαι κουρασμένη κινητήριος δύναμη για να ανοίξω την πόρτα και να πάω για τρέξιμο αποτελεί αυτό το μοναδικά υπέροχο συναίσθημα που ξέρω ότι θα νιώσω επιστρέφοντας. Tο παράδειγμα που σιωπηλά καθρεφτίζω στην κόρη μου κάνοντας αυτό που με δυσκολεύει, είναι η πιο ισχυρή κινητήριος δύναμη. 

Πάντα το τρέξιμο και ο αθλητισμός είναι το στιβαρό αντέρεισμα στα δύσκολα. Ό,τι και αν έχω περάσει, όσα δύσκολα και αν έχω δρασκελίσει, το τρέξιμο ήταν το καλύτερο φάρμακο που γαλήνευε τη σκέψη και τη ψυχή μου, με ηρεμούσε με μια συνετή σύνδεση με τα συναισθήματα μου. 

Πάντα θα φορέσω το άρωμα μου στο τρέξιμο και μου αρέσει να συνδυάζω τα ρούχα στην προπόνηση. Όταν τρέχω μόνη μου τρέχω με μουσική. Αγαπημένο κομμάτι …footloose!

Όταν διανύω μεγάλες αποστάσεις σκέφτομαι τα πάντα! Κυρίως εμβαθύνω ψυχολογικά, αναλύω, υπεραναλύω, τακτοποιώ εγκεφαλικά τα επιφανειακά τρωτά σημεία των καθημερινών ρωγμών και ονειρεύομαι τρόπους και αυτενέργειες για έναν καλύτερο κόσμο. 

Από μικρό παιδί τρέχω σε αγώνες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής σε εμένα. Ανεξίτηλες μνήμες αποτελούν όλα τα μεγάλα ρεκόρ και οι διακρίσεις όπως και οι μεγάλες αποτυχίες. Ορόσημα ζωής όλα! 

Έχω τρέξει δυο φορές σε μαραθώνιο, θα ήθελα να καταφέρω χρόνο κάτω από τις 2 ώρες και 59’09΄΄ που έχω ήδη κάνει αλλά η πολύωρη εργασία μου το καθιστά πολύ δύσκολο σενάριο. Δεν έχω εγκαταλείψει ακόμη τα όπλα, όσο η ψυχή είναι γεμάτη πάθος και ενέργεια για το τρέξιμο θα ονειρεύομαι και θα προσπαθώ να τα καταφέρω! 

Δε στερούμαι ιδιαίτερα στο φαγητό, τρώω τα πάντα με προτίμηση στα γλυκά. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα, μπορεί να φτιάξω pancakes, κέικ ή μπισκοτάκια- cookies με αγνές και υγιεινές πρώτες ύλες.

Τα ωραιότερα σημεία για τρέξιμο είναι για εμένα πάντα στη φύση, ο ήχος από τα ποταμάκια να ρέουν, το απέραντο πράσινο και η εικόνα πληθώρας λουλουδιών μου δίνουν πληρότητα αισθήσεων. Στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό είναι μερικά τέτοια αξέχαστα σημεία που έχω απολαύσει στο έπακρο το τρέξιμο.

Μετράω την απόσταση που διανύω με ρολόι gps. Έχω στο χέρι μου το υπερπολύτιμο σύμμαχο και δώρο του περσινού αγώνα Ladies Run 2022 το ρολόι Samsung Α5. Ως ένας πολύ κοινωνικός άνθρωπος φυσικά και προτιμώ να τρέχω με παρέα.

Είναι υπέροχο να τρέχεις στο βουνό και στη θάλασσα(ξυπόλυτη), κρύβεται τόση ευχαρίστηση, ταξιδεύεις με τις αισθήσεις και αφοπλίζεις τον αρνητισμό της καθημερινής ρουτίνας.

Φυσικά και υπάρχουν ημέρες που βαριέμαι να σηκωθώ να πάω για τρέξιμο, ειδικά όταν κάτι με έχει ρίξει ψυχολογικά ή αντιμετωπίζω κάποια δυσκολία, αλλά καταφεύγω σε εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως sup στη λίμνη ή περπάτημα με φίλες για να αποσυμφορηθώ και να επανακάμψω.  

Το να τρέχεις είναι μια τρομερά απολαυστική συνήθεια!Είναι ελευθερία, ευχαρίστηση, δύναμη , μαγεία…

Εκατομμύρια άνθρωποι τρέχουν ανά τον κόσμο, φυσικά και δεν είμαστε μαζοχιστές ή τρελοί. Έχει γίνει γνωστή η ωφελιμότητα του τρεξίματος. Πολλές φορές το τρέξιμο, συνειδητά επιλέγεται ως ένας εύκολος, οικονομικός και χρήσιμος τρόπος εκτόνωσης και βελτίωσης της ψυχικής και σωματικής υγείας. 

Έμπνευση αποτελεί για εμένα κάθε δυνατή γυναίκα, δρομέας ή μη, που ξεπερνά τον εαυτό της, τους δικούς της στόχους, ανεβαίνει τα δύσβατα βουνά της και προχωρά παρά τις απώλειες με το κεφάλι ψηλά.

Το μήνυμα μου προς τις γυναίκες: Γιόρτασε τον εαυτό σου κάθε μέρα! Μείνε επιεικής και γεμάτη αγάπη για σένα -σε σύνδεση με το σώμα, τα συναισθήματα και το πνεύμα σου. 

22 Oct 2023 no comments