ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

“Σωματική και πνευματική ισορροπία.”

EΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΣΤΟΥ
Βιβλιοκριτικός
Φωτογραφήθηκε στην Πλάκα

Η ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΕΕΙ:
Τρέχω για να διατηρώ τη φυσική μου κατάσταση και να ισορροπώ την πνευματική μου. Κάποιοι λένε “τρέχω για να μην κάνω δίαιτα”. Εγώ θα έλεγα «τρέχω για να μην τρελαθώ».
Ο κόσμος έχει πάρει τους δρόμους και τρέχει τα τελευταία χρόνια κυρίως διότι αυτός είναι ο μόνος (φθηνός) τρόπος για να επιτευχθεί αποσυμπίεση και διαλογισμός ταυτόχρονα.
Τρέχω μόνη. Φοράω φαρδιά τισέρτ και το i-phone και βγαίνω απο την πόρτα. Στόχος μου να νικήσω τον εαυτό μου. Ξεκινάω παίρνοντας μαζί και αναλύοντας όλα τα τετριμμένα γεγονότα και τις κουβέντες της ημέρας και γυρνώντας τα έχω ξεφορτωθεί όλα.
Κάνω πάντα διατάσεις πριν ξεκινήσω, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της διαδρομής.
Με ρίχνει η βροχή. Με ανεβάζει ο Μίκ Τζάγκερ.
Το ωραιότερο μέρος που έχω τρέξει είναι η Αντίπαρος. Στο βουνό, όχι παραθαλάσσια.
Ξυπόλητη τρέχω στην παραλία. Προς το νερό.
Με ρωτάτε αν έχει θηλυκότητα το τρέξιμο. Θηλυκότητα έχουν η συνέπεια, η συγκέντρωση και η ισορροπία που απορρέουν από το αποτέλεσμα.
Αγαπημένοι μου δρομείς είναι ο Εμίλ Ζάτοπεκ και ο Χαρούκι Μουρακάμι. Με τον τελευταίο μάλιστα έχω τη φαντασίωση ότι θα (ξανά)βρεθεί στην Αθήνα, θα τρέχουμε δίπλα δίπλα και θα πιάσουμε κουβέντα για τρέξιμο και λογοτεχνία κάνοντας τις διατάσεις μας.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Το βιβλίο του Haruki Murakami “Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο”, κυκλοφορεί στα Ελληνικά απο τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Ο “Δρομέας Αντοχής” του Jean Echenoz που αφηγείται τη ζωή του Τσέχου δρομέα Εμίλ Ζάτοπεκ εκδίδεται στη γλώσσα μας απο τις εκδόσεις Πόλις. Αναζητείστε τα!

01 May 2012 no comments