ΕΛΕΝΑ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ

Μπράβο μαμά!

Photo: Γιώργος Σανταμούρης

ΕΛΕΝΑ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
Φωτογραφήθηκε στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Με τον αθλητισμό ασχολούμαι από νεαρή ηλικία, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισα να τρέχω συστηματικά. Έκανα την αρχή στον διάδρομο του γυμναστηρίου και σιγά-σιγά, άρχισα να τρέχω και σε άσφαλτο. Ο πρώτος μου αγώνας ήταν το Ladies Run! Πλέον μετράω πέντε συμμετοχές σε αγώνες (σ.σ. με αξιόλογες επιδόσεις) και ανυπομονώ για τον επόμενο. Κεντρικός μου στόχος είναι ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Ο βασικός μου κανόνας είναι “τρέχω για την απόλαυση”. Αγώνας που δεν τον απόλαυσα είναι για μένα ένας χαμένος αγώνας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Προτιμώ τις μεγάλες αποστάσεις γιατί είναι μια πρόκληση για μάχη με τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου, τις δυνάμεις και τις ανάγκες σου. Λατρεύω τις Κυριακές που τρέχω σε αγώνες, το ίδιο και ο γιος μου, συνήθως με περιμένει στον τερματισμό και μου φωνάζει “μπράβο μαμά είσαι πρώτη!”.
Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι Φιλοπάππου-Ακρόπολη-Θησείο-Ιστορικό Κέντρο, μια υπέροχη πορεία που συνδυάζει τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η ιδανική μέρα για μένα είναι αυτή που το πρωί αφήνω τον μικρό στον παιδικό σταθμό, μετά τρέχω στο Φιλοπάππου και καταλήγω στο γραφείο.
Το τρέξιμο σου αλλάζει την ζωή διότι σε απελευθερώνει. Μπορείς να βάζεις στόχους ή να τρέχεις απλά για να χαλαρώσεις. Μπορείς να τρέχεις το πρωί, το βράδυ, με ήλιο, με βροχή, στην πόλη, στη εξοχή, παντού. Η κίνηση σε φέρνει πιο κοντά στην φύση, σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Η εναλλαγή του τοπίου σε ισορροπεί και σε προετοιμάζει για τα απρόβλεπτα της καθημερινότητας.
Πιστεύω πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να τρέχει. Σε καταστάσεις κινδύνου, εξάλλου, η ενστικτώδης αντίδρασή μας είναι “fight or flight” και αφού δεν πετάμε, τρέχουμε!
Οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να βρίσκουμε λίγο χρόνο μόνο για εμάς μέσα στη μέρα. Η αγάπη και ο σεβασμός που δείχνουμε στον εαυτό μας διοχετεύεται και στα παιδιά μας.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Η μητρότητα και το τρέξιμο συνδυάζονται πολύ όμορφα. Το τρέξιμο είναι η ιδανική άσκηση για να αποδράσει μια μητέρα απο το άγχος των υποχρεώσεων, να διατηρήσει τη σιλουέτα της, να δώσει το καλό παράδειγμα στα παιδιά της αλλά και να εξασφαλίσει λίγο “ποιοτικό χρόνο” για τον εαυτό της. Αναζητείστε παραδείγματα και αντλείστε έμπνευση απο τα χιλιάδες σχετικά blogs απο μαμάδες δρομείς, που ξεφυτρώνουν στο διαδίκτυο.

Κείμενο: Αντώνης Ντινιακός

07 Mar 2013 no comments