ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με ξεκουράζει, με ανεβάζει, μου καθαρίζει το μυαλό!

ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αθλητική Φυσικοθεραπεύτρια
Φωτογραφήθηκε στην Ανάφη

Το τρέξιμο είναι τρόπος ζωής για εμένα, απο τα παιδικά κι όλας χρόνια μου: Με ξεκουράζει, με ανεβάζει, μου καθαρίζει το μυαλό. Και βέβαια με βοηθά σημαντικά στο να διατηρώ καλή φυσική κατάσταση, που είναι απαραίτητη όταν ασχολείσαι με την ενεργητική αποκατάσταση αθλητών.
Η ευφορία που θα νιώσω μετά την προπόνηση, οι μυρωδιές της θάλασσας ή του βουνού, είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να βγώ για τρέξιμο. Μαζί με τη μουσική που επιτέλους βρίσκω χρόνο να ακούσω, απο alternative rock μέχρι σονάτες του Franz Schubert.
Το ωραιότερο σημείο που έχω τρέξει βρίσκεται στο πανέμορφο νησί της Ανάφης στην ανατολική άκρη, οπου δεσπόζει ένας τεράστιος μονόλιθος -ο μεγαλύτερος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ -και οδηγεί στο μοναστήρι της Καλαμιώτισσας του 1715!
Εχω συμμετάσχει σε αμέτρητους αγώνες. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Παρά τον κόσμο νιώθεις οτι στέκεσαι μόνη στην εκκίνηση, απέναντι στον εαυτό σου, έτοιμη να δώσεις ό,τι έχεις.
Θα ήθελα να βρω τη δύναμη και να μπορέσω κάποια στιγμή να λάβω μέρος στο ultra trail du mont blanc. Μεγάλο όνειρο! Με συναρπάζει αυτή η απίστευτη εναλλαγή των τοπίων, της φυσικής ομορφιάς, της κλίσης του εδάφους, οι αντίξοες συνθήκες, το νυκτερινό τρέξιμο και τόσα άλλα! Για να καταφέρω να δηλώσω συμμετοχή θα πρέπει να έχω συγκεντρώσει βαθμολογία απο άλλους τρείς απαιτητικούς αγώνες. Αν όμως το πετύχω θα έχω αληθινά ξεπεράσει τα όρια μου.
Τρέφομαι πάντοτε υγιεινά – και το απολαμβάνω. Τρελαίνομαι για μουσλι με φρούτα, ταχίνι και μέλι, ή ψωμί που ζυμώνω με αλεύρι ζέας και τη σπιτική μου μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.
Ολοι έχουμε ανάγκη να κινηθούμε, άλλωστε είμαστε σχεδιασμένοι γι΄αυτό. Ας μην ξεχνάμε οτι 30 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα, είναι ικανά να αντικαταστήσουν την αντικαταθλιπτική αγωγή, πέραν όλων των άλλων θετικών επιδράσεων. Το θυμίζω διότι διανύουμε μια αρκετά απαιτητική εποχή!
Σαν αθλητική φυσικοθεραπεύτρια θα συμβούλευα τις δρομείς να επιλέγουν κατάλληλα παπούτσια για τρέξιμο, όχι οποιοδήποτε “σπορ” υπόδημα έχουν στην ντουλάπα. Επίσης σε περίπτωση κάποιας δυσμορφίας του άκρου πόδα, π.χ. πλατυποδία, απαραίτητη είναι η χρήση ορθοτικών πελμάτων, τα οποία φτιάχνονται κατα παραγγελία απο εξιδικευμένους φυσικοθεραπευτες η ποδιάτρους.
Αφού επιλέξουμε το κατάλληλο παπούτσι και βγούμε για τρέξιμο δεν πρέπει να προσπεράσουμε το σωστό ζέσταμα: Με ενεργητικές διατάσεις στην αρχή και στατικές διατάσεις στο τέλος, για να βοηθήσουμε το σώμα μας στην ταχύτερη αποβολή των καματογόνων ουσιών.
Σε περίπτωση τραυματισμού οφείλουμε να συμβουλευτούμε έναν αθλητικό φυσικοθεραπευτή ή ορθοπεδικό γιατρό. Είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε εξιδικευμένους επαγγελματίες υγείας διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όχι μόνο να επουλωθεί ο τραυματισμός αλλα και η ενεργητική επανένταξη στο τρέξιμο. Χρειάζεται δηλαδή να μας δοθεί ένα πρόγραμμα σταδιακής επανόδου ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα επανατραυματισμού.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Πριν καταφύγετε στα ορθοτικά πέλματα, αν έχετε μονάχα μια ελαφρά τάση για πλατυποδία και θέλετε να επιλέξετε το σωστό παπούτσι στο κατάστημα, ζητήστε να σας δείξουν τα μοντέλα που προσφέρονται για “υπερπρηνισμό”: Συνήθως φέρουν κάποιο όνομα που παραπέμπει σε σταθερότητα και είναι ενισχυμένα απο τη μεριά της καμάρας και στη φτέρνα, ισοσκελίζοντας την κλίση του έχει προς τα μέσα το πέλμα σας.

26 Oct 2012 no comments