ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΔΑ

Πάντα οι μεγάλες αποστάσεις με εξιτάρουν!

Photo: Φιλιώ Σταματοπούλου
Ρούχα και παπούτσια: adidas.

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΔΑ
Σχεδιάστρια στην τεχνική υπηρεσία των ΕΛΤΑ.
Φωτογραφήθηκε στο Άλσος Βεΐκου

 

Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΕΙ:

Ξεκίνησα το τρέξιμο για να χάσω κάποια κιλά από την εγκυμοσύνη, αλλά πολύ γρήγορα “κόλλησα”. Mου δίνει ευεξία, ενέργεια και καθαρό μυαλό. Όσο κουρασμενη και αν είμαι εκτονώνομαι και με ξεκουράζει ψυχολογικά.

Έχω λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες τρεξίματος, τριάθλου και κολύμβησης. Σταθερός ετήσιος στόχος μου τα τελευταία 3 χρόνια είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Πάντα οι μεγάλες αποστάσεις με εξιτάρουν!

Δεν χρειάζομαι κίνητρο για να βγω να τρέξω. Μου φτιάχνει την διάθεση ακόμη και όταν δεν είμαι καλά. Αν τύχει κάποια φορά να μην πάω για προπόνηση, νιώθω ότι μου λείπει.

Μ’αρέσει να ανακαλύπτω καινούργια μέρη τρέχοντας, ειδικά όταν βρίσκομαι σε διακοπές και δεν έχω υποχρεώσεις. Εκεί το ευχαριστιέμαι πραγματικά. Αυτό που δεν μ’αρέσει όμως είναι όταν πηγαίνω σε μέρη στην φύση και βρίσκω παντού σκουπίδια.

Το δάσος του Σχινιά και στο βουνό της Πεντέλης, είναι τα ωραιότερα σημεία που έχω τρέξει. Όπως και το κέντρο της Αθήνας τη νύχτα: Ξεχωριστή εμπειρία!

Τrail running έχω κάνει 3-4 φόρες. Οι διαδρομές είναι πανέμορφες, με δύσκολες και ενδιαφέρουσες εναλλαγές, ακόμα και καιρικές! Αξέχαστη εμπειρία είχα σε τέτοιο αγώνα, με βροχή, κεραυνούς  και πολλή ομίχλη…

Στις μεγάλες αποστάσεις με βοηθάει να ακούω μουσική. Προτιμώ τραγούδια με έντονο και χορευτικό ρυθμό. Έτσι η ώρα περνά πιο ευχάριστα και παίρνω ρυθμό από την μουσική.

Ταχίνι με σοκολάτα, είναι το αγαπημένο μου υγιεινό σνακ. Έχει υπέροχη γεύση, δίνει ενέργεια και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ειδικά πριν τους αγώνες είναι ιδανικό με ψωμί. Βέβαια, το ομολογώ, έχω  μεγάλη αδυναμία στα γλυκά και ειδικά στην σοκολάτα και στη μερέντα. Με τόσα χιλιόμετρα έξαλλου πιστεύω ότι το δικαιούμαι!

Ευτυχώς δεν έχω τραυματιστεί τρέχοντας. Θα με έριχνε πολύ να μην μπορούσα να τρέξω. Για το λόγο αυτό κάνω καλό ζέσταμα και καλή αποθεραπεία πάντα. Πριν και κυρίως μετά την προπόνηση εκτελώ μια σειρά διατάσεων, απαραίτητων για να χαλαρώσουν οι μύες και να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Επίσης πολύ καλό, ειδικά μετά από δύσκολη προπόνηση, είναι να βάζεις πάγο στα πόδια.

Φετίχ εξοπλισμός είναι το ρολόι μου, Garmin. Μετρά την απόσταση, τον ρυθμό και τα υψόμετρα. Έτσι μπορώ να βλέπω πόσο έχω βελτιωθεί κάθε φορά.

Ανάλογα με την διάθεσή μου, επιλέγω να τρέξω με παρέα ή μόνη. Προτιμώ με παρέα ,περνά πιο ευχαρίστα και γρήγορα η ώρα, ειδικά όταν έχεις να κανείς μεγάλες αποστάσεις.

Το τρέξιμο σίγουρα έχει θηλυκότητα! Μαγικά ”μεταμορφώνει” το σώμα μας και μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη πιο όμορφες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τρέχοντας, ευτυχώς, δεν μου έχει τύχει κάτι περίεργο. Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην πεταχτούν ξαφνικά σκυλιά. Από την άλλη, ο δικός μου σκύλος δεν με ακολουθεί. Μάλλον δεν είναι “αθλητικός” τύπος και προτιμάει τον καναπέ.

Ο καθένας τρέχει για τους δικούς του λόγους. Ακόμα κι αν ο λόγος είναι για να μην κάνεις δίαιτα, πάλι θετικό αποτέλεσμα έχεις. Σίγουρα βέβαια η ισορροπημένη διατροφή είναι ό,τι καλύτερο, μαζί με την άσκηση, για μια υγιή ζωή.

Όσοι δεν τρέχουν θεωρούν μαζοχιστικό το τρέξιμο. Όμως, όσοι ασχολούνται, ξέρουν ότι είναι το καλύτερο είδος εθισμού και εκτόνωσης. Είναι ένας από τους πιο φθηνούς τρόπους γυμναστικής, ειδικά όταν τρέχεις κοντά στην φύση, η καλύτερη μέθοδος καταπολέμησης του άγχους, της κατάθλιψης και εκτόνωσης από τα καθημερινά προβλήματα.

Θαυμάζω τις εργαζόμενες μητέρες, που παρά την δυσκολία της καθημερινότητας, τις ευθύνες και την κούραση, καταφέρνουν και αφιερώνουν λίγο χρόνο στο τρέξιμο, επενδύοντας έτσι στην σωματική και ψυχική τους υγεία!

 

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζώη ενός δρομέα αλλάζει για πάντα τη στιγμή που περνά την γραμμή τερματισμού. Οι δρομείς γνωρίζουν ότι η ζωή τους άλλαζει για πάντα τη στιγμή που στάθηκαν στη γραμμή εκκίνησης.

Κείμενο: Μάγδα Γκούμα

25 Jun 2015 no comments