ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΠΑΝΟΥ

“Η πιο ωραία αφορμή για να μπω σε τάξη με στόχο: να τρέξω στο Ladies Run! .”

Photο: Νίκος Καρανικόλας
Ρούχα και παπούτσια: adidas

 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΠΑΝΟΥ
Τραγουδίστρια
Φωτογραφήθηκε στην Astir Beach

 

Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΛΕΕΙ:

Αγαπώ τον αθλητισμό και ειδικά το τρέξιμο!  Εκτός από πολύ καλή αερόβια άσκηση αποτελεί και μια μορφή “ψυχοθεραπείας” αφού πραγματικά το μυαλό ηρεμεί με μαγικό τρόπο μετά από κάθε προπόνηση.

Στόχος είναι  να το ευχαριστιέμαι, πρώτα και πάνω απ’όλα! Όμως φέτος έθεσα έναν ακόμη στόχο.  Θα τρέξω στο Ladies Run! Μια ωραία αφορμή για να μπω σε τάξη με στόχο! Αποφάσισα όμως να μην πάω απροετοίμαστη. Βρήκα φίλους που αγαπούν το τρέξιμο και το κάνουν εντατικά, ζήτησα να μου πουν τι κάνουν στις προπονήσεις τους και μετά από συζητήσεις και την καλή διάθεση ειδικών, βρέθηκε στα χέρια μου ένα προπονητικό πρόγραμμα για τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Η καθημερινότητά μου είναι χρονικά πιεσμένη. Είναι στοίχημα για μένα, έτσι κι αλλιώς, να καταφέρω να σηκωθώ από τον καναπέ με όλη την κούραση. Όμως ο αγωνιστικός μου στόχος για τη συμμετοχή μου στον αγώνα αλλά και το αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης  που ξέρω ότι θα έχω μετά το τρέξιμο, αποτελούν δυνατά κίνητρα για να βάλω τα αθλητικά μου, να βγω από το σπίτι και να τρέξω, όσο κουρασμένη κι αν είμαι.  Θα προσπαθήσω να προπονούμαι  2-3 φορές την εβδομάδα και θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου.

Οι μεγάλες αποστάσεις στο μυαλό μου, είναι κάτι σαν τους στόχους στη καθημερινότητα. Ο τερματισμός είναι η “εκπλήρωση” των στόχων. Η διαδρομή είναι η διαδικασία από την οποία περνάς μέχρι να πετύχεις αυτό που θες, να φτάσεις στο στόχο. Μπορεί να έχεις δύσκολες στιγμές (πχ ανηφόρες), αλλά θα υπάρξουν και εύκολα σημεία. Όπως και να έχει, όταν κάτι το θες, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα εύκολο, έχεις κάνει σπουδαία δουλειά μπαίνοντας και μόνο στη διαδικασία να το παλέψεις. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα στο τέλος πάντα κάτι κερδίζεις.

Δεν με ρίχνει τίποτα στο τρέξιμο! Γενικότερα μου αρέσει να τρέχω στη φύση! Μέσα σε δέντρα έχει πάντα για μένα μια ιδιαίτερη ομορφιά. Έχω όμως τρέξει και σε night run στην Ακρόπολη αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Όταν τρέχω, φοράω πάντα το αγαπημένο μου Garmin watch . Ξέρω έτσι την απόσταση που έχω διανύσει και ελέγχω τους σφυγμούς και την απόδοσή μου στην προπόνηση.

Μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική όταν τρέχω! Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τραγούδι αλλά φτιάχνω μια λίστα με αγαπημένα τραγούδια που με ενεργοποιούν ακόμα περισσότερο.

Αγαπημένο υγιεινό σνακ τα φρούτα και η “γουρουνιά” που δεν μπορώ να αντισταθώ οτιδήποτε τηγανιτό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες!

Ευτυχώς δεν έχω τραυματιστεί ποτέ στο τρέξιμο. Βέβαια φροντίζω να μην μου συμβεί κάτι τέτοιο κάνοντας διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση. Είναι απαραίτητες για την σωστή αποκατάσταση.

Μου αρέσει να τρέχω μόνη. Συντονίζω πιο καλά τον ρυθμό μου.

Υπάρχουν μέρες και εβδομάδες που βαριέμαι απίστευτα να τρέξω! Έχω όμως δει στην πράξη πως εάν λίγο επιμείνεις και βγεις με το ζόρι, μετά πάντα λες “Καλά έκανα και πιέστηκα τελικά.”

Δεν έχει καμία σχέση με μένα η φράση “τρέχω για να μην κάνω δίαιτα”. Δεν κάνω δίαιτα!

Οτιδήποτε γίνεται ψυχαναγκαστικά δεν έχει πλάκα και είναι μαζοχισμός! Σημασία έχει να το απολαμβάνεις. Όλα έχουν να κάνουν με την πρόθεση που σε κινητοποιεί να κάνεις κάτι και τη διάθεση που τελικά σου αφήνει.

Το τρέξιμο είναι μια πολύ καλή διέξοδος. Είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό ή γνώσεις και κάνει πολύ καλό στην φυσική του κατάσταση.

 

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:

Στο τρέξιμο δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος, απλά να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Όπως ακριβώς και στη ζωή! Όπως ακριβώς  δεσμεύτηκε η Ελισάβετ να κάνει! Για τις επόμενες 5 εβδομάδες,  η Ελισάβετ ακολουθώντας ένα προπονητικό πρόγραμμα με 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα, θα μοιράζεται μαζί μας την πρόοδό της και θα δούμε την πορεία της στο στόχο, στο Ladies Run 2017.
Πάμε δυνατά Ελισάβετ!

Επιμέλεια κειμένου: Μάγδα Γκούμα

19 Sep 2017 no comments