Το Ladies Run κοντά στα ασυνόδευτα κορίτσια στη ΜΚΟ «Ζεύξις» 

Μια ζεστή μέρα του Ιουνίου, η οικογένεια του Ladies Run υλοποίησε μια ακόμη κοινωνική δράση, προσφέροντας λίγη παραπάνω άνεση και…

Μια ακόμη κοινωνική δράση της οικογένειας του Ladies Run.

Μια ζεστή μέρα του Ιουνίου, η οικογένεια του Ladies Run υλοποίησε μια ακόμη κοινωνική δράση, προσφέροντας λίγη παραπάνω άνεση και δροσιά σε ευάλωτες γυναίκες. Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, επισκεφτήκαμε τη ΜΚΟ «Ζεύξις» στα Κάτω Πατήσια, έναν πρότυπο χώρο φιλοξενίας, ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης για ασυνόδευτα κορίτσια, πρόσφυγες και μετανάστριες, που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η Ζεύξη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με τη διαρκή βοήθεια ιδιωτών όπως το Ladies Run.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι αγόρια, ωστόσο υπάρχουν και κορίτσια που συνήθως είναι και πολύ πιο ευάλωτα. Τα περισσότερα παιδιά είναι άστεγα, διαμένουν δηλαδή σε ευκαιριακά καταλύματα, σε καταλήψεις ή σε άγνωστες τοποθεσίες και αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση, η έκθεση σε πιθανή παράνομη εμπορία και διακίνηση κλπ.

Το πλυντήριο πιάτων που δώρισε στη Ζεύξη το Ladies Run. Μαζί με δύο νέες κλιματιστικές μονάδες, επίσης προσφορά του αγώνα μας.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ «Ζεύξις» την οποία επισκεφτήκαμε, «πολλά από τα παιδιά αυτά δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν πρόσβαση σε δομές τυπικής εκπαίδευσης, η υγεία τους δεν παρακολουθείται συστηματικά και δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα υπόλοιπα, αυτά δηλαδή που έχουν καταγραφεί και περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές παραμένουν σε Κέντρα Καταγραφής και Ταυτοποίησης (π.χ. Μόρια), σε προστατευτική κράτηση (σε αστυνομικά τμήματα) ή σε διάφορες προσωρινές δομές…».

Με τη διερμηνέα της δομής φιλοξενίας.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό και επείγον, και εκεί ακριβώς είναι που οργανώσεις όπως η «Ζεύξις» καλούνται να καλύψουν μέρος του κενού. Έτσι η οργάνωση διαμόρφωσε σε μια γειτονιά κάτω από την οδό Πατησίων, ένα φιλόξενο σπίτι και το στελέχωσε με εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διερμηνείς κ.ο.κ.). Συνολικά, 17 κορίτσια σήμερα (με δυνατότητα για 21 άτομα) έχουν βρει φιλοξενία και προστασία.

Συνολικά, 17 κορίτσια σήμερα (με δυνατότητα για 21 άτομα) έχουν βρει φιλοξενία και προστασία.

Το σπίτι της Ζεύξεως προσφέρει στα κορίτσια διαμονή, ρουχισμό, είδη προσωπικής υγιεινής, μαθήματα ελληνικών και διασύνδεση με τα δημόσια σχολεία, επισκέψεις σε μουσεία και θέατρα, κάρτα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους και φυσικά φαγητό, πλέον με το νέο πλυντήριο πιάτων που δώρισε στο σπίτι το Ladies Run. Μαζί με δύο νέες κλιματιστικές μονάδες, επίσης προσφορά του αγώνα μας.

Η άκρως επαγγελματική ομάδα της Ζεύξης μαζί με τον τον εκπρόσωπο του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ Χρήστο Παϊκόπουλο (δεύτερο από αριστερά στην κάτω σειρά) και τον Κίμωνα Φραγκάκη διοργανωτή του Ladies Run.

Το σπίτι δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Σήμερα, η λειτουργία του χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με τη διαρκή βοήθεια ιδιωτών όπως το Ladies Run.

Τα χαμόγελα δεν έλειψαν. Ήταν μια καλή ημέρα για όλους.

Στην επίσκεψη μας στον ξενώνα της ΜΚΟ «Ζεύξις» γνωρίσαμε ορισμένα κορίτσια από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν που έκαναν μάθημα και συνομιλήσαμε με την κοινωνική λειτουργό, την ψυχολόγο, την διερμηνέα και την μαγείρισσα της δομής. Μας έκανε όμορφη εντύπωση, εκτός από τη φιλική ατμόσφαιρα, το κλίμα επαγγελματισμού που απέπνεε η δομή κάτι που οφείλεται πρωτίστως στο επιτελείο που εργάζεται εκεί.

Ακολούθησε εις βάθος ενημέρωση για τα ζητήματα που αντιμετωπίσουν τα κορίτσια που καταφεύγουν στη Ζεύξη.

Ήταν η δεύτερη δράση του Ladies Run για τη φετινή χρονιά, και θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μία εντός του 2020, πάντα σε συνεργασία με το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ. Στην αρχή της χρονιάς γεμίσαμε με παιχνίδια έναν πρότυπο χώρο συναντήσεων, ψυχολογικής υποστήριξης και πρώιμης κοινωνικοποίησης για παιδιά  έως 4 ετών, το «Μεγάλο μας Σπίτι».

Το σπίτι της Ζεύξεως προσφέρει στα κορίτσια διαμονή, ρουχισμό, είδη προσωπικής υγιεινής, μαθήματα ελληνικών και διασύνδεση με τα δημόσια σχολεία.

Οι δράσεις του 2019 μας είχαν φέρει στο ΛΥΡΕΙΟ παιδικό ίδρυμα, στο κέντρο θεραπευτικών αλόγων «Ιππόλυση»  και στο Καταφύγιο Γυναικών Θυμάτων Βίας και Trafficking του ΕΚΚΑ. Ας σημειωθεί ότι το Ladies Run κάνει αδιάκοπα ανάλογες προσφορές από το 2012.

Στην επίσκεψη μας στον ξενώνα της ΜΚΟ «Ζεύξις» γνωρίσαμε κορίτσια από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Και στην μικρή αυτή εξόρμηση του Ladies Run, όπως σε όλες τις προηγούμενες, βρεθήκαμε συνοδοιπόροι με τους ανθρώπους του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ. Η ομάδα του σωματείου με επικεφαλής τον Χρήστο Παϊκόπουλο φρόντισαν να αποκτηθούν τα κλιματιστικά και η ηλεκτρική κουζίνα με μέρος των χρημάτων που τους επιδόθηκαν στις 20 Οκτωβρίου στην Astir Beach, και ανέλαβαν τη μεταφορά και παράδοσή τους στο κέντρο φιλοξενίας των κοριτσιών. Τώρα, ετοιμάζουν την επόμενη κοινωνική δράση σε συνεργασία με το Ladies Run για την οποία σύντομα θα μάθουμε περισσότερα.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Ladies Run στο «Μεγάλο μας Σπίτι» για μικρά παιδιά.

 

24 Jun 2020 no comments