Το Ladies Run κοντά στις ευάλωτες γυναίκες των Γιατρών του Κόσμου

Μέσω του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ προσφέραμε ένα πλυντήριο στις διαμένουσες στο Κέντρο Διαμονής για ευάλωτες γυναίκες της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Ήταν η τρίτη μας δράση για φέτος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η Αγγελική Μαυρίκου (δεύτερη από αριστερά), από το Τμήμα Εθελοντισμού των Γιατρών του Κόσμου, μας υποδέχτηκε στο Κέντρο Διαμονής της οργάνωσης. Στο κέντρο της εικόνας, η συντάκτρια του Andro Γεωργία Δρακάκη, και δύο νικήτριες του Ladies Run στην κατηγορία έως 29 ετών: η Ελένη Στέφου και η Ίρις Χαμπαίου. Στα δεξιά, η Project Manager του Δεσμού Ελίζα Δαμιανίδου και ο διοργανωτής του Ladies Run και εκδότης του Andro Κίμων Φραγκάκης.

Πριν από λίγες ημέρες, το «αδελφάκι» του Andro, το Ladies Run, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, δώρισε ένα πλυντήριο ρούχων στο Κέντρο Διαμονής για ευάλωτες γυναίκες της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Ήταν η δεύτερη επίσκεψή μας στον ξενώνα: Το 2021, προσφέραμε μια τηλεόραση 65”, ένα DVD player, ένα ηχοσύστημα, έναν επαγγελματικό βραστήρα, μια ηλεκτρική σκούπα και άφθονα πασχαλινά γλυκά για τα παιδιά και τις μαμάδες τους που διέμεναν εκεί.

Το Κέντρο Διαμονής οι ωφελούμενες που φιλοξενούνται μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Στο παρελθόν, το Ladies Run έχει επισκεφτεί και το Ανοιχτό Πολυϊατρείο, για να προσφέρει ένα κολποσκόπιο αξίας άνω των 3.000 ευρώ.

Ωραία συγκυρία:το Ladies Run βρέθηκε στο Κέντρο Διαμονής μερικές μέρες πριν από την επαναλειτουργία του, μετά από ανακαίνιση.

Η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την επαναλειτουργία το χώρου, μετά από ανακαίνιση. Η μυρωδιά καθαριότητας και η αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας ήταν διάχυτες, έτοιμες να προσφερθούν από μέρα σε μέρα ανακουφιστικά, σε συνεργασία με την έμπρακτη φροντίδα και αγάπη του ανθρώπινου δυναμικού, σε γυναίκες-μητέρες και όχι μόνο. Σε ψυχές που έχουν ανάγκη ένα ασφαλές περιβάλλον. Το μόνο που έλειπε, ήταν ένα ακόμα πλυντήριο για τις αυξημένες ανάγκες του χώρου, και το Ladies Run έσπευσε να το προσφέρει, μέσω του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ.

Ήταν η τρίτη μας δράση για φέτος, και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Πριν από λίγες εβδομάδες, το Ladies Run είχε δωρίσει τέσσερις κουζίνες για χρήση από τις κρατούμενες, σε ισάριθμες πτέρυγες, στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Γυναικών της Θήβας. Ενώ στις αρχές της χρονιάς προσφέραμε παπλώματα και παπλωματοθήκες στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων κοριτσιών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στον Δήμο Ιλίου.

Οι κυρίες έχουν κάθε λόγο να χαίρονται.

Σε ποιες απευθύνεται το Κέντρο Διαμονής των Γιατρών του Κόσμου;

Γυναίκες και μητέρες αιτούσες άσυλο καθώς και τα παιδιά τους, αλλά και ευάλωτες γυναίκες ανεξαρτήτως καταγωγής έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν μεσοπρόθεσμα (για έξι μήνες το πολύ) σε αυτό το σύγχρονο κέντρο διαμονής που λειτουργούν οι «Γιατροί του Κόσμου».

Στον πυρήνα του αστικού ιστού και ειδικότερα στο «δύσκολο» κέντρο των Αθηνών κάτω από την Ομόνοια, συσσωρεύονται αιτήματα ψυχοκοινωνικής βοήθειας δεκάδων γυναικών σε εβδομαδιαία βάση, γυναικών που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες ή/και είναι άστεγες και αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εκμετάλλευσης, κακοποίησης και περιθωριοποίησης. Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου αφορούν τόσο τις Ελληνίδες άστεγες γυναίκες όσο και τις μετανάστριες, αφού βασικό παρονομαστής της κοινωνικής ευαλωτότητας τους είναι το φύλο και πολύ συχνά το γεγονός της μοναχικής γονεϊκότητας.

H υποστήριξη των γυναικών επιτυγχάνεται μέσω ενός συνόλου υπηρεσιών: νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση των παιδιών.

Όπως αναλυτικά μας εξήγησε και η κυρία Αγγελική Μαυρίκου, πραγματική ψυχή των Γιατρών του Κόσμου, από το Τμήμα Εθελοντισμού και Χορηγιών, «είναι αρκετές οι περιπτώσεις των γυναικών που έχουν υποστεί κάποιου είδους έμφυλη βία στο παρελθόν είτε εκτός, είτε εντός των συνόρων της χώρας».

Αριστερά: το εσωτερικό των δωματίων που φιλοξενούν ευάλωτες γυναίκες. Δεξιά: το πλυντήριο που πρόσφερε το Ladies Run σε συνεργασία με τον ΔΕΣΜΟ, από χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον αγώνα του 2022.

H υποστήριξη των γυναικών επιτυγχάνεται μέσω ενός συνόλου υπηρεσιών: νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, υγειονομική περίθαλψη , αλλά και άτυπη εκπαίδευση των παιδιών. Για τον λόγο αυτό, ο ξενώνας έχει στελεχωθεί με προσωπικό, μεταξύ των οποίων κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, δικηγόρος, εκπαιδεύτρια και διερμηνείς. Σημαντική είναι και η δράση των εθελοντών, αλλά και νεαρών ατόμων που κάνουν εδώ την πρακτική τους.

Οι ανάγκες πλυσίματος του ιματισμού και των ρούχων των φιλοξενούμενων και των παιδιών τους δεν μπορούν να περιμένουν και έτσι, το Κέντρο Διαμονής χρειαζόταν επειγόντως ένα επιπλέον νέο πλυντήριο. Ο ΔΕΣΜΟΣ, λοιπόν, σε συνεργασία με το Ladies Run, προσέφερε το πλυντήριο από χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον αγώνα του 2022.

Το μεσημέρι της επίσκεψης, εκτός από τον εκδότη και εμπνευστή του Ladies Run Κίμωνα Φραγκάκη και την δημοσιογράφο Γεωργία Δρακάκη, ήταν στην συντροφιά και η Ελίζα Δαμιανίδου εκπροσωπώντας τον ΔΕΣΜΟ, αλλά και δύο νικήτριες του Ladies Run στην κατηγορία έως 29 ετών: η Ελένη Στέφου (ασημένιο) και η Ίριδα Χαμπαίου (χάλκινο). Μαζί μας και η μητέρα της Ελένης, η οποία τρέχει επίσης εδώ και χρόνια σε αγώνες του Ladies Run.

Οι ανάγκες πλυσίματος του ιματισμού και των ρούχων των φιλοξενούμενων και των παιδιών τους δεν μπορούν να περιμένουν.

Η κυρία Αγγελική μάς ξενάγησε στους χώρους του κέντρου φιλοξενίας, μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και, χάρη στον παραστατικό και συγκινητικό τρόπο αφήγησής της, γρήγορα η κουβέντα άνοιξε και γύρω από ζητήματα κοινωνικά, εκτός Γιατρών του Κόσμου. Ο εθελοντισμός είναι τρόπος και στάση ζωής, συμφωνήσαμε όλοι και το νόημα που βρίσκουν οι εθελοντές σε αυτό που κάνουν μπορεί να εμπνεύσει περισσότερες και περισσότερους για έναν περισσότερο ανθρώπινο κόσμο.

Όλες και όλοι έχουμε ανάγκη ένα καθαρό κρεβάτι για να κοιμόμαστε, ένα πιάτο φαγητό, τρεχούμενο νερό, αλλά και, σε ψυχικό επίπεδο, αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, τρυφερότητα, σεβασμό. Για αρκετές γυναίκες από αυτές που βρίσκουν καταφύγιο στο κέντρο φιλοξενίας των Γιατρών του Κόσμου, όλα αυτά κάθε άλλο παρά δεδομένα είναι. Όπως σχολίασαν οι νικήτριες του Ladies Run «είναι συγκινητικό να τρέχεις και να κάνεις καλό όχι απλώς στο σώμα και την ψυχή σου, αλλά και σε κάποιον συμπολίτη σου, συνάνθρωπό σου που έχει ανάγκη ένα χέρι βοηθείας».

Οι κυρίες που τρέχουν εδώ και χρόνια στο Ladies Run συμβάλλουν σε μια πληθώρα κινήσεων βοήθειας και υποστήριξης κοινωνικών δράσεων.

Οι κυρίες που τρέχουν εδώ και χρόνια στο Ladies Run συμβάλλουν σε μια πληθώρα κινήσεων βοήθειας και υποστήριξης κοινωνικών δράσεων. Μια γυναίκα, δηλαδή, που τρέχει με τα αθλητικά της παπούτσια στην αθηναϊκή ριβιέρα, βοηθά την ίδια στιγμή μια τοξικοεξαρτημένη μητέρα, μια κρατούμενη, μια προσφύγισσα, μια κακοποιημένη συμπατριώτισσά της.

Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη χωρούν, στη σύγχρονη εποχή, σε νέα, ενδιαφέροντα σχήματα, είναι ενταγμένα μες στην καθημερινότητα, δεν απαιτούν καν πολλή προσπάθεια -αυτή είναι η αλήθεια. Μπορούμε όλες και όλοι να προσφέρουμε κάτι σε κάποιον που το χρειάζεται, χωρίς κάτι να λείψει από εμάς. Το να νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπο δεν είναι πολιτική στάση, αλλά στάση ζωής.

Από τα ρούχα που θα επιλέξουμε να φορέσουμε και από τον αγώνα στον οποίο θα επιλέξουμε να τρέξουμε, μέχρι τον τρόπο που θα μετακινηθούμε στην πόλη, επιτελούμε καθημερινές ασκήσεις αισθητικής και ανθρωπιάς. Μπορεί η λέξη «ανθρωπιά» να έχει παραφθαρεί από την υπερβολική χρήση, αλλά το νόημά της το έχουν ανάγκη οι λιγότερο προνομιούχοι συνάνθρωποί μας.

Ο εθελοντισμός, η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη χωρούν, στη σύγχρονη εποχή, σε νέα, ενδιαφέροντα σχήματα, είναι ενταγμένα μες στην καθημερινότητα.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στο Ladies Run αξιώνουν από την διοργάνωση να συνεχίσει να συνεισφέρει κοινωνικά, για να συνεχίζουν κι εκείνες να τρέχουν εκεί!

Είναι η ανθρωπιά της νεαρής ακούμενης, της Ελένης, τελειόφοιτης Παντείου, που περνάει το καλοκαίρι της εδώ για να φανεί χρήσιμη όπου υπάρχει ανάγκη. Είναι η ανθρωπιά των γυναικών που συμμετέχουν στο Ladies Run-γιατί μπορούν να τρέξουν και σε κάποια άλλη από τις δεκάδες διοργανώσεις. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στο Ladies Run αξιώνουν από την διοργάνωση να συνεχίσει να συνεισφέρει κοινωνικά, για να συνεχίζουν κι εκείνες να τρέχουν εκεί!

Υπήρξε μια αληθινά όμορφη στιγμή στην συνάντησή μας στην τραπεζαρία του κέντρου. Κάπου ανάμεσα στις κουβέντες, τις συστάσεις, τα χαμόγελα, μια μικρή σιωπή. Μια αίσθηση ότι δεν πάνε όλα από το κακό στο χειρότερο. Ότι για κάποια, λίγα ίσως, είναι στο χέρι μας να πάνε από το καλό στο καλύτερο. Μετά το τελευταίο «κλικ» έξω από το Κέντρο Διαμονής, χαιρετηθήκαμε με αληθινή θέρμη και ανανεώσαμε ραντεβού με ή χωρίς αθλητικά παπούτσια.

21 Jul 2023 no comments