Το Ladies Run στην Ιππόλυση

Πριν από λίγες ημέρες, η οικογένεια του Ladies Run επισκέφτηκε ένα πρότυπο κέντρο θεραπευτικών αλόγων στον Μαραθώνα και υλοποίησε μια…

Άλογα, πρόβατα, χαμόγελα: H οικογένεια του Ladies Run στην πρωτοποριακή «Ιππόλυση», στον Μαραθώνα.

Πριν από λίγες ημέρες, η οικογένεια του Ladies Run επισκέφτηκε ένα πρότυπο κέντρο θεραπευτικών αλόγων στον Μαραθώνα και υλοποίησε μια ακόμη σημαντική δράση υπέρ ευπαθών ομάδων γυναικών. Προσφέροντας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, και μέσω του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, μια σειρά από συνεδρίες σε μητέρες και παιδιά που έχουν υποφέρει.

O εμπνευστής και διοργανωτής του Ladies Run Κίμων Φραγκάκης με την Wellness Partner του θεσμού, την pilates expert Μάντη Περσάκη.

Ο Κλήμης Πυρουνάκης, συντονιστής του Δικτύου Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών είναι ένας άνθρωπος σε μόνιμη αναζήτηση τρόπων υλικής και ψυχολογικής υποστήριξης των αποφυλακισμένων γυναικών που προσπαθούν να βρουν ξανά τη θέση τους στην κοινωνία και προπαντός να επανασυνδεθούν με τα παιδιά τους. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με την Ιππόλυση, που έχει φέρει στη χώρα μας μία μέθοδο θεραπείας μέσα από τα θαυμαστά πλάσματα που είναι τα άλογα. Το Ladies Run, ο θεσμός – “αδελφάκι” του Andro, προσφέρει φέτος μια σειρά από ευεργετικές συνεδρίες με άλογα σε αποφυλακισμένες μητέρες με τα παιδιά τους.


Η Ιππόλυση είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια από την νευρολόγο – ψυχίατρο Νίκη Μαρκογιάννη. Η Νίκη και οι συνεργάτες της σώζουν άλογα τα οποία έχουν κάνει τον κύκλο τους ως άλογα κούρσας, ή τσίρκου, ή κοινά υποζύγια, και τους δίνουν μια δεύτερη ζωή με στοργή και φροντίδα. Τα πλάσματα αυτά πρέπει να περάσουν ειδική από-εκπαίδευση για να ξαναβρούν την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια τους.

Η Ιππόλυση είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια.

Τα άλογα λοιπόν, κουβαλoύν το καθένα τη δική του ιστορία και πιθανόν αρκετά τραύματα. Τους δίνεται όμως ένα καταφύγιο και μια αγκαλιά φροντίδας κι αυτά με τη σειρά τους αγκαλιάζουν και φροντίζουν τους ανθρώπους που έρχονται στην Ιππόλυση. Γίνονται θεραπευτικοί σύντροφοι και σιωπηλοί σύμβουλοι – καθοδηγητές για άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ζωή τους. Η ενστικτώδης σοφία των τετράποδων θεραπευτών βοηθά ακόμα και ανθρώπους που υποφέρουν από “καθημερινά ζόρια” όπως το στρες, η ανασφάλεια κ.α. να “καλπάσουν” πέρα από ό,τι τους περιορίζει.

Η Μάντη Περσάκη διαπίστωσε από πρώτο χέρι ποσο ευεργετική είναι η συνύπαρξη με τα άλογα.

Στην αποστολή του Ladies Run αυτή τη φορά ήταν και μια πολύ λαμπερή Lady που στηρίζει ολόψυχα τον θεσμό από το 2016 ως Wellness Partner, η pilates expert Μάντη Περσάκη. Κάθε χρόνο στο Ladies Run, η Μάντη φροντίζει για το ζέσταμα, την αποθεραπεία και τη γενικότερη ευεξία των δρομέων.

Η γνήσια επαφή με τα ζώα δεν μπορεί παρά να είναι θεραπευτική.

Εκτελώντας διατάσεις δίπλα στο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στην Astir Beach νωρίς το πρωί, βοηθά χίλιες Ladies να πλημμυρίσουν θετική ενέργεια και να “συντονιστούν” μεταξύ τους και με το πνεύμα του αγώνα. Γι αυτό μόλις έμαθε ότι η επόμενη κοινωνική προσφορά του θεσμού θα γίνονταν στον μοναδικό χώρο της Ιππόλυσης, το σημείωσε με κόκκινο στην ατζέντα της.

Η δουλειά με το άλογο βοηθά να ξεπεράσουμε φόβους, να ανακαλύψουμε θετικές δυνάμεις μέσα μας.

H μέθοδος αυτογνωσίας, μάθησης και θεραπείας που εφαρμόζεται στην Ιππόλυση ονομάζεται EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association). Πρόκειται για μια μέθοδο διαδεδομένη στη βόρεια Αμερική και στη δυτική Ευρώπη. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 600 προγράμματα πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, από πιστοποιημένους επαγγελματίες, παρέχοντας υπηρεσίες σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν το άτομο, την οικογένεια αλλά και τον χώρο των επιχειρήσεων.

Το άλογο δεν είναι ένα “ταπεινό” κατοικίδιο αλλά ένα μεγαλειώδες, ανεξάρτητο πλάσμα που διαθέτει εξελιγμένη συναισθηματική νοημοσύνη.

Τα άλογα έχουν ιδιαίτερα υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και έτσι μπορούν να γίνουν ο καθρέφτης της ψυχής μας. Οι συνεδρίες αποτελούνται από ασκήσεις που εκτελεί ο θεραπευόμενος άνθρωπος μαζί και δίπλα στο άλογο (χωρίς να το ιππεύει), πάντα υπό την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού.

Η νευρολόγος-ψυχίατρος Νίκη Μαρκογιάννη είναι η «ψυχή» της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιππόλυση».

Η εμπειρία είναι καθαρά βιωματική. Η δουλειά με το άλογο βοηθά να ξεπεράσουμε φόβους, να ανακαλύψουμε θετικές δυνάμεις μέσα μας και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η μέθοδος EAGALA έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε όσους πάσχουν από διαταραχές συμπεριφοράς, σύνδρομο διάσπασης προσοχής, κατάχρηση ουσιών, διαταραχές διατροφής (ανορεξία-βουλιμία ), θύματα κακοποίησης κ.α.

Ο Κίμων Φραγκάκης ενημερώνεται για τους τρόπους που βοηθούνται οι άνθρωποι που καταφεύγουν στην Ιππόλυση.

Ανάλογα με τον στόχο του ατόμου ή της ομάδας οι δραστηριότητες ποικίλλουν. Μπορεί για παράδειγμα να ζητηθεί να περπατήσει ο συμμετέχων με το άλογο μέσα στο λαβύρινθο των ανασφαλειών ή των εμπειριών που τραυμάτισαν το παρελθόν του ώστε να κατανοήσει, να αποδεχτεί και τελικά να ξεπεράσει αυτά που τον κρατάνε δέσμιο. Μπορεί να ζητηθεί να διαπραγματευτεί μαζί με το άλογο εμπόδια που στη ζωή τον ακινητοποιούν, να ζητηθεί να «βγει» μαζί με το άλογο βοηθό του από το «κουτί» που έχει κολλήσει η ζωή του και η εξέλιξη του. Η ψυχοθεραπεία εδώ έρχεται μέσα από την αυτογνωσία και εκεί βρίσκεται η βασική συνεισφορά του αλόγου.

Το μέλος του Δ.Σ. του ΔΕΣΜΟΥ, Εκάβη Βαλλερά. Μέσα από το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, υλοποιούνται όλες οι κοινωνικές δράσεις του Ladies Run.

Το ασυνείδητο του ανθρώπου αφυπνίζεται καθώς τα ασυνείδητα ανθρώπου και αλόγου επικοινωνούν τρόπον τινά μεταξύ τους. Σε αντίθεση με τον σκύλο που είναι ένας στοργικός σύντροφος, το άλογο -και σύμφωνα με ερευνητές, και το δελφίνι- μπορούν να δράσουν στην ψυχολογία μας και να επιδράσουν καταλυτικά στην αυτογνωσία μας. Το άλογο δεν είναι ένα “ταπεινό” κατοικίδιο αλλά ένα μεγαλειώδες, ανεξάρτητο πλάσμα που διαθέτει εξελιγμένη συναισθηματική νοημοσύνη ικανή όχι απλά να υπηρετήσει, αλλά να βοηθήσει και να εξελίξει.

Από ιδρύσεως του θεσμού, το Ladies Run έχει εκδώσει επιταγές 25.000€ προς τον ΔΕΣΜΟ και άλλους φορείς και με τα χρήματα έχουν αποκτηθεί από γυναικολογικά ιατρικά μηχανήματα για τους Γιατρούς του Κόσμου μέχρι κρεβατάκια για τα βρέφη που ζουν με τις μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Μετά την προσφορά στο Λύρειο Ίδρυμα η δράση στην ΙΠΠΟΛΥΣΗ ήταν η δεύτερη για τον περασμένο αγώνα, ενώ έπονται και άλλες προσφορές ως το τέλος της χρονιάς.

 

04 Jul 2019 no comments