ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ

Η προπόνηση για μένα αποτελεί ευχαρίστηση και όχι υποχρέωση ή δέσμευση.

Photο: Νίκος Καρανικόλας.
Ρούχα και παπούτσια: adidas

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ
Διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ, πρώην προπονήτρια στην εθνική παραολυμπιακή ομάδα κολύμβησης, pilates personal trainer με εξειδίκευση στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης αλλά και στην εκγύμναση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΕΕΙ:

Τρέχω για την διατήρηση της υγείας μου και για να αποτελώ ένα σωστό πρότυπο δια βίου άσκησης για την οικογένειά και τους γύρω μου.

Ο στόχος μου είναι να νιώθω καθημερινή ευεξία, αντλώντας ενέργεια και θετική διάθεση μέσω της άσκησης ώστε να μπορώ να αντεπεξέρχομαι στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής.

Η ικανοποίηση που νιώθω στο τέλος της διαδρομής είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τρέξιμο ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.

Αποφεύγω να ακούω μουσική όταν τρέχω. Προτιμώ να απολαμβάνω τους ήχους της φύσης.

Ένα γεγονός το οποίο θα με αναγκάσει να παρεκκλίνω από το πρόγραμμά μου και να πιεστώ χρονικά θα μπορούσε να με “ρίξει”. Όμως με ανεβάζει ένα καλό πρωινό γεύμα το οποίο θα με γεμίσει ενέργεια για μία πιο αποδοτική προπόνηση.

Όταν διανύω μεγάλες αποστάσεις προσπαθώ να μην σκέφτομαι και απλά να απολαμβάνω την διαδρομή και τα ερεθίσματα που προκύπτουν κατά τη διάρκειά της.

Κάνοντας πολλά χρόνια πρωταθλητισμό, στον υγρό στίβο, συνειδητά τρέχω για λόγους ευεξίας. Κατά συνέπεια δεν έχω λάβει μέρος σε αγώνες.

Η συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο αποτελεί μεγάλη πρόσκληση για τον καθένα . Αν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία θα γινόταν μετά από συστηματική προπόνηση και λαμβάνοντας πάντα τη σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου.

Το αγαπημένο μου υγιεινό σνακ είναι οι χειροποίητες μπάρες δημητριακών που φτιάχνω. Ακόμα και αν έχω καλύψει άπειρα χιλιόμετρα, τις “γουρουνιές” τις αποφεύγω. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής συντελούν στην καλή μου διάθεση.

Ευτυχώς δεν έχω τραυματιστεί τρέχοντας. Είναι σημαντικό για να μην τραυματιστούμε να αποφεύγουμε τις υπερβολές και να ακολουθούμε τις οδηγίες ειδικών οι οποίοι γνωρίζουν τις προπονητικές αρχές.

Απολαμβάνω να τρέχω στο βουνό της Νυμφαίας Κομοτηνής. Μου αρέσει η διαδρομή και απολαμβάνω τη διαφορετικότητα του τοπίου κάθε εποχή.

Η αλήθεια είναι πως φοβάμαι το σκοτάδι και δεν έχω επιχειρήσει να τρέξω αργά τη νύχτα.

Οι διατάσεις καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της προπόνησής μου. Τις πραγματοποιώ πάντα πριν και μετά την διαδρομή που έχω να καλύψω και θεωρώ ότι είναι ο κυριότερος λόγος που έχω αποφύγει μέχρι στιγμής κάποιο τραυματισμό.

Φοράω πάντα ένα βηματόμετρο το οποίο προσδιορίζει και καταγράφει την απόσταση που διανύθηκε, τον αριθμό των βημάτων καθώς και την ενεργειακή δαπάνη.

Απολαμβάνω να τρέχω μόνη μου και να ακολουθώ τον δικό μου ρυθμό, υπάρχουν όμως και φορές που η κούραση είναι έντονη και τότε προτιμώ να τρέχω με παρέα για να έχω ένα επιπρόσθετο κίνητρο.

Θεωρώ μεγάλο στερεότυπο τον διαχωρισμό των αθλημάτων-αγωνισμάτων βάσει φύλου. Η θηλυκότητα αποτελεί πηγαίο χαρακτηριστικό της κάθε γυναίκας και είναι καθαρά προσωπική ανάγκη με όποιο τρόπο και να εκδηλώνεται αυτή.

Στιγμή σχετική με το τρέξιμο που δεν θα ξεχάσω ήταν όταν σε μια προπόνηση από την ώρα που βγήκα από το σπίτι έως και το τέλος της διαδρομής, διάρκειας περίπου μίας ώρας, με συντρόφευε ένα αδέσποτο σκυλί ακολουθώντας τον ρυθμό μου και δείχνοντας να απολαμβάνει τη διαδρομή εξίσου.

Ο πρωταθλητισμός με έχει μάθει να ακολουθώ κανόνες και να έχω συγκεκριμένο προγραμματισμό. Έχοντας ως στόχο τη δια βίου άθληση και η ευεξία που εισπράττω στο τέλος της κάθε διαδρομής, δύσκολα θα βαρεθώ να πάω για προπόνηση. Δεν ωθώ τον εαυτό μου στα άκρα απλά και μόνο για να αποτελεί η προπόνηση ευχαρίστηση και όχι υποχρέωση ή δέσμευση.

Συναντώ πολλά άτομα που μου εκμυστηρεύονται ότι τρέχουν για να μπορούν να τρώνε άφοβα ότι θέλουν. Σέβομαι την διαφορετικότητα των ατόμων και μπορώ να τους καταλάβω αλλά ειλικρινά είναι μια έκφραση πολύ αντίθετη με τα δικά μου “πιστεύω”. Προσωπικά, είμαι υπέρμαχος ενός ολιστικού τρόπου ζωής και δεν με ενδιαφέρει η κατανάλωση θερμίδων αλλά η ποιότητα της τροφής μιας και “είμαστε ό,τι τρώμε”.

 


ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:

Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι η υγεία. Η δια βίου άθληση είναι ο τρόπος να διαφυλάξουμε αυτόν τον πλούτο.
 

Επιμέλεια κειμένου: Μάγδα Γκούμα

10 Oct 2017 no comments