ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΓΚΟΥΣΕΤΗ

“Τρέχω γιατί αισθάνομαι ελεύθερη, γιατί γυμνάζομαι, γιατί μετά μπορώ να φάω ό,τι θέλω!”

Photo: Πηνελόπη Μασούρη
Ρούχα και παπούτσια: adidas

 

ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΓΚΟΥΣΕΤΗ
Γυμνάστρια
Φωτογραφήθηκε στο Ζάππειο

 

Η ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΕΕΙ:

Τρέχω γιατί μου αρέσει, γιατί αισθάνομαι ελεύθερη, γιατί γυμνάζομαι, γιατί μετά μπορώ να φάω (σχεδόν) ό,τι θέλω! Θέλω συνεχώς να τρέχω όλο και πιο γρήγορα την απόσταση αλλά και να βελτιώνομαι στην προπόνηση.

Όταν έχω ένα πρόγραμμα που πρέπει να κάνω θα το κάνω όπως και να είμαι. Επομένως, το κίνητρό μου είναι ένα συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο. Για την ώρα έχω βάλει στόχο τα 5χλμ.

Μπορεί να απογοητεύομαι λίγο κάποιες μέρες που δεν είμαι πολύ καλά, όμως όταν τρέχω πραγματικά δεν με ρίχνει τίποτα! Αντιθέτως όταν τρέχω γρήγορα κομμάτια κι αισθάνομαι δυνατή, νομίζω πως είμαι στην κορυφή του κόσμου.

Έχω διαχειριστεί πολλά «προβλήματα» σε ένα long run. Πραγματικά όταν ξεκινώ δεν ξέρω που θα με οδηγήσουν οι σκέψεις μου μέχρι να τελειώσω.

Έχω συμμετάσχει αρκετές φορές σε αγώνες,κυρίως σε αποστάσεις των 5 και 10χλμ. Αυτό που με ιντριγκάρει είναι να πιέζω τον εαυτό μου όλο και περισσότερο.

Θα ήθελα πολύ να τρέξω μαραθώνιο– και σκοπεύω – να το κάνω, για μία φορά οπωσδήποτε. Θεωρώ πως είναι μία απόσταση που χρειάζεται πολύ απαιτητική προπόνηση και θα απαιτούσε από εμένα να περιορίσω άλλες δραστηριότητες και δεν θα το ήθελα.

Λατρεμένο υγιεινό σνακ είναι τα smoothies. Καθημερινά πειραματίζομαι με διαφορετικές γεύσεις. Ωστόσο υποκύπτω και σε ένα (ίσως και περισσότερα) red velvet cupcake από το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο!

Έχω αποφύγει τους τραυματισμούς με σωστή αποκατάσταση και  ενδυνάμωση. Η σωστή προπόνηση δεν είναι μόνο τρέξιμο. Χρειάζεται να συμπεριλάβεις ασκήσεις ενδυνάμωσης  και πολλές διατάσεις μετά από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης.

Το Καβούρι και η παραλία της Βουλιαγμένης είναι για μένα το ιδανικό μέρος για τρέξιμο. Όταν μάλιστα ακούω και το αγαπημένο μου power song – αυτήν την περίοδο είναι το “ Me Enamoré” της Shakira – «ξεχνάω» ακόμα και τις ανηφόρες!

Πολλές φορές τρέχω στο γήπεδο βράδυ με περιορισμένο φωτισμό ενώ λιγότερες φορές έχω τρέξει στον δρόμο. Είναι αρκετά ευχάριστο όμως απαιτεί προσοχή αλλά και να ακολουθείς τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας (σωστή θέση στον δρόμο, ρούχα με ανακλαστικά κλπ.).

Όταν τρέχω εκτός σταδίου ενεργοποιώ πάντα το GPS στο αγαπημένο ρολόι μου και δεν χάνω ούτε μέτρο. Δεν έχω δοκιμάσει να τρέξω στο βουνό, δεν με έχει κερδίσει, αλλά δεν του έχω δώσει και μία ευκαιρία. Ωστόσο έχω δοκιμάσει να τρέξω ξυπόλητη αλλά μόνο στην παραλία!

Το τρέξιμο με παρέα ή όχι εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Είναι φορές που θέλω να είμαι μόνη, να βυθιστώ στις σκέψεις μου ή να συγκεντρωθώ στην απόδοσή μου, ενώ άλλες στιγμές μου αρέσει να κάνω ένα χαλαρό συνεχόμενο με παρέα.

Δεν υπάρχει θηλυκό ή αρσενικό άθλημα. Τη θηλυκότητα την δίνουμε εμείς ανάλογα με τον τρόπο που το εκτελούμε και το αντιμετωπίζουμε. Σίγουρα εμείς, οι γυναίκες, κάνουμε το τρέξιμο διαφορετικά δίνοντας του μία άλλη διάσταση κάτι που βοηθά τόσο το ίδιο το τρέξιμο όσο και τους άνδρες δρομείς!

Όταν κλείνει ένας κύκλος προπόνησης και έχει ολοκληρωθεί ο στόχος του, είτε με επιτυχία, είτε με αποτυχία, έχω συλλάβει τον εαυτό μου να «βαριέται» το τρέξιμο. Είναι αυτό το μεταβατικό στάδιο, που χωρίς στόχο δεν έχεις κίνητρο. Όταν όμως αποφασίσω να ξεκινήσω και ετοιμάσω το πρόγραμμά μου οι στιγμές αυτές εξαφανίζονται!

Η λέξη δίαιτα, όπως την εννοεί πολύς κόσμος, δεν υπάρχει για μενα. Είναι άλλο το να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με ένα γλυκάκι/σνακ μετά από κάποια προπόνηση που και που και άλλο το «τρέχω για να μην κάνω δίαιτα». Μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή λύνει πολλά προβλήματα, δημιουργεί ευεξία και πάει χέρι-χέρι με την άσκηση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Υπάρχουν φορές που τρέχω γιατί πραγματικά έχει πλάκα και φορές που τρέχω από μαζοχισμό! Μάλλον είναι αυτός ο συνδυασμός που κάνει το τρέξιμο τόσο μαγικό.

Η ανάγκη του ανθρώπου να κάνει κάτι για τον εαυτό του, να χαλαρώσει από τα καθημερινά άγχη αλλά και να επιστρέψει στη φύση, έχει βγάλει τον κόσμο έξω και το έχει οδηγήσει στο τρέξιμο. Μερικοί το σταματούν, άλλοι το συνεχίζουν κι άλλοι βρίσκουν άλλους τρόπους. Το σημαντικό είναι να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, το σώμα σου και τον οργανισμό σου και να το απολαμβάνεις κιόλας.

Δεν θα έλεγα ότι έχω συγκεκριμένα κάποιον αγαπημένο αθλητή, θαυμάζω όμως όλους αυτούς τους ανθρώπους που τρέχουν στον μαραθώνιο και δεν είναι επαγγελματίες αθλητές. Είναι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν κάνει το τρέξιμο τρόπο ζωής.

 

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:

Επιλέξτε να κάνετε αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένες. Κάντε τον εαυτό σας προτεραιότητα. Δεν είναι μια πράξη εγωισμού αλλά συνθήκη αναγκαία για να καλλιεργήσετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Ένα βήμα τη φορά, όπως ακριβώς στο τρέξιμο.

Επιμέλεια κειμένου: ΜΑΓΔΑ ΓΚΟΥΜΑ

24 Sep 2017 no comments