ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΟΚΑ

«Ο κόσμος χωρίς ladies θα ήταν βαρετός»

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ:

Πολιτικός μηχανικός και ορεινή δρομέας.

Είμαι η Φωτεινή Κολόκα και κατάγομαι από το Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανίας. Είμαι 25 ετών, πτυχιούχος της σχολής Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών, εργάζομαι στο αντικείμενο των σπουδών μου σε εταιρία διαχείρισης κατασκευών ενώ παράλληλα είμαι αθλήτρια της Salomon Hellas. Ασχολούμαι αγωνιστικά με το ορεινό τρέξιμο και το ορειβατικό σκι. Κάνω σκι από το 2006 και τρέχω από το 2013 στα βουνά!

Πριν αρχίσω το τρέξιμο, ξεκίνησα από μικρή ηλικία να κάνω σκι, και στη συνέχεια ασχολήθηκα λίγο με τον στίβο τυχαία μετά από  παρότρυνση των γονέων μου. Ξεκίνησα να τρέχω τις εποχές που δεν είχε χιόνι για να κάνω σκι, για να διατηρώ καλή φυσική κατάσταση . Το καλοκαίρι του 2012 πολύ αγαπητό μου πρόσωπο, ο θείος μου, μου πρότεινε  να πάμε σε έναν ασφάλτινο αγώνα και απλά πήγα, για την παρέα, την εμπειρία. Έτσι απλά λίγο καιρό μετά μου είπε να πάμε κ μια βόλτα στο βουνό, από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχω αφήσει τα βουνά καμία εποχή του χρόνου. Με τον ερχομό μου στην Αθήνα για σπουδές και με προπονητή τον Νίκο Κωστόπουλο, άρχισα προπονήσεις με οργανωμένο πρόγραμμα και στόχους.

Η συμμετοχή σε αγώνες έχει μεγάλη σημασία για εμένα. Ό,τι άθλημα δοκίμασα από μικρή ηλικία κατέβαινα και στον αντίστοιχο αγώνα. Το ένιωθα δεδομένο, επειδή ασχολούμαι με ένα άθλημα θα πάω και στον αγώνα του. Ο κάθε αγώνας είναι ένα κίνητρο. Συγκρίνω τον εαυτό μου, είτε με άλλες χρονιές, είτε με την δεδομένη στιγμή πως είμαι, αν έχω βελτιωθεί, που υστερώ. Είναι μέρος της προπόνησης ο κάθε αγώνας ξεχωριστά, είτε είναι αγώνας-στόχος, είτε όχι. Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι μου προσφέρει φίλους, παρέες. Ανθρώπους που έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη για αυτό που κάνουμε. Μοιραζόμαστε απόψεις, εμπειρίες, συμβουλές.

Όλα τα αθλήματα θεωρώ πως  αναδεικνύουν την θηλυκότητα. Το άθλημα απαιτεί ‘’γραμμωμένο’’ κορμί, μυϊκά δυνατό, οπότε δημιουργεί και  σωματικές αναλογίες. Ο συνδυασμός σωματικές αναλογίες  με την θηλυκότητα που χαρακτηρίζουν την  γυναικεία φύση μας, αποτελούν τρομακτικό συνδυασμό. Είμαστε κορίτσια, σε ότι κάνουμε,  δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Βλέπω πολλές συναθλήτριες με αθλητικές φούστες με φτιαγμένα μαλλιά, προσεγμένες ακόμα και εκεί! Το βρίσκω πολύ όμορφο, το οποίο αναδεικνύει την θηλυκότητα και ας γεμίζουμε χώματα και διάφορα σημάδια λόγω της φύσης του αθλήματος.

Πρώτα εκπαιδεύω το μυαλό μου και μετά το σώμα μου. Η επιμονή συμβαδίζει με την υπομονή, με την ηρεμία. Πιστεύω πολύ στην ψυχή μας και το μυαλό μας, αν αυτά είναι καλά, τότε το σώμα όσο και να πονάει θα προχωράει μπροστά! Αν μας εγκαταλείψουν αυτά, τότε έχουμε τελειώσει κ σε περιπτώσεις που έχουμε προετοιμαστεί πιο πολύ από ποτέ!

Η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια και ευκαιρίες. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας πιστεύω ότι όποιο εμπόδιο και αν είναι δεν το θεωρώ μεγάλο. Προς το παρόν είμαι τυχερή και δεν έχω να περιγράψω κάτι σχετικά με το «μεγαλύτερό μου εμπόδιο». Παρόλα αυτά, αν θεωρείται εμπόδιο, για εμένα είναι το τρέξιμο χωρίς παρέα. Κάνω ένα ατομικό άθλημα αλλά για εμένα είναι ομαδικό! Χωρίς τους φίλους μου δεν θα έτρεχα τόσο.

Έχω δύο στιγμές στον αθλητισμό που τις θεωρώ μεγάλες μέχρι στιγμής, η συμμετοχή μου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος νέων το 2018, 40’’ μακριά από την 3η θέση. Και τον Olympus Marathon του 2021, κάνοντας ατομικό ρεκόρ κατά 30’ με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα, καθώς είχα τραυματίσει και τα 2 μου πέλματα, με αποτέλεσμα τον πόνο αυτών αλλά και την αλλαγή του τρόπου που πατούσα και να τρέχω με κράμπες σε όλο μου το σώμα για 22χλμ.

Κίνητρο μου δίνει το να δω την παρέα μου, να πούμε τα νέα μας. Είναι κίνητρο ένας αγώνας, αλλά προσωπικά είμαι περισσότερο fan της προπόνησης παρά του αγώνα. Με την παρέα μου κάνουμε εξορμήσεις σε διάφορα μέρη για προπόνηση, εγώ το βλέπω περισσότερο εκδρομή και όχι απαραίτητα τρόπο βελτίωσης για τους αγώνες. Για εμένα είναι τρόπος ζωής, θα έτρεχα και χωρίς αγώνες. Θα πιεζόμουν σίγουρα λιγότερο αλλά νομίζω δεν έχει τόσο σημασία «η πίεση»!

Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από τους άντρες. Η πιο σημαντική πρόκληση είναι ίδια «να σταθούμε δυνατοί». Είμαστε πολύ δυνατές, έχουμε ψυχή, μυαλό και «κορμί θανατηφόρο» για να νιώσουμε μειονεκτικά απέναντι στον οποιοδήποτε!

Αντλώ έμπνευση από τους ανθρώπους που έχουν όρεξη για ζωή, που δεν είναι μίζεροι! Δεν έχω συγκεκριμένο παράδειγμα. Παραδέχομαι όλες εκείνες που στέκονται στα πόδια τους. Που έχουν περάσει πολλά και δεν το βάζουν κάτω, χαμογελάνε και συνεχίζουν μπροστά, που παλεύουν.

Η ένοχη ευχαρίστησή μου είναι η σοκολάτα! Είμαι «γλυκατζού» …

Ο κόσμος χωρίς ladies θα ήταν βαρετός! Άνοστος. Χωρίς ενδιαφέρoν. Οι ladies είναι ζωντάνια, είναι ζωή!

28 Jul 2022 no comments