ΜΑΓΔΑ ΓΚΟΥΜΑ

Μόνη μπορεί να πας γρήγορα, αλλά με παρέα πας σίγουρα πιο μακριά!

Photο:Φιλίω Σταματοπούλου
Ρούχα και παπούτσια: adidas

 

ΜΑΓΔΑ ΓΚΟΥΜΑ
Σκηνοθέτης, Project manager του Ladies Run, Runjunkee
Φωτογραφήθηκε στην παλιά αντιπροσωπεία της Renault

 

Τρέχω γιατί ο δρόμος, τα χιλιόμετρα, είναι ο δάσκαλός μου. Μου θυμίζουν επίμονα και με πολλές επαναλήψεις ότι στις διαδρομές της ζωής μου πολλές φορές θα χαθώ και άλλες τόσες θα βρεθώ. Θα με αποφύγω και θα με συναντήσω και κάθε φορά θα είμαι αλλιώς.

Χρόνια με αναζητούσα μέσα από χιλιόμετρα. Με έψαχνα και με έβρισκα μέσα σε αυτά. Στις προπονήσεις μου, τις πρωινές, τις κρύες, τις Κυριακάτικες, τις μοναχικές. Σε αυτές που είχα παρέα, που τις διασκέδαζα, που τις ευχαριστιόμουν, που ήμουν χαρούμενη και που ένιωθα δυνατή, σχεδόν αήττητη. Αλλά και στις άλλες, αυτές που με το ζόρι ολοκλήρωνα, που πόναγα, είχα τα νεύρα μου ή απλά ήθελα να κλάψω για 1000 άσχετους-σχετικούς λόγους και που ένιωθα μικρή κουκίδα, αδύναμη στο σύμπαν.

Όλες αυτές οι διαδρομές, με οδήγησαν σε μέρη όμορφα. Με γέμισαν όμορφες εμπειρίες, μου σύστησαν όμορφους ανθρώπους! Μου έκαναν πιο όμορφη τη ζωή.

Έτρεχα παντού και πάντα. Στη γειτονιά, όταν υπήρχε, στις διακοπές, όταν υπήρχαν και αυτές, στην εφηβεία μου αλλά και στην ενήλικη ζωή μου. Προ κρίσης αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

Ευτυχία θα είναι να συνεχίσω να τρέχω… παντού και για πάντα… με ό,τι συνθήκη υπάρχει γύρω μου.

Ένα μεσημεράκι πριν 5 χρόνια, μέσα στην καλοκαιρινή μου ραθυμία και αφού δεν μπορούσα να σερφάρω σε κάποια καταγάλανη παραλία, σέρφαρα στο internet κι έτσι έμαθα για τον πρώτο αγώνα μόνο για γυναίκες που θα λάμβανε χώρα εκείνο τον Σεπτέμβρη στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

23 Σεπτέμβρη ήμουν έτοιμη στη γραμμή εκκίνησης. 49λεπτά και 46 δεύτερα αργότερα ήμουν μια περήφανη Ladies Run 2012 finisher, 5η στην κατηγορία μου και 10η στη γενική. Το πρώτο καθολικό συναίσθημα, η χαρά που με πλημμύρισε. Έπειτα η ανάγκη να γίνει αυτός ο αγώνας κομμάτι της ζωής μου.Επί της ουσίας.

Τον Σεπτέμβρη του 2013 δειλά δειλά μπήκα στην ομάδα του Ladies Run, έγινα μέλος της και με έναν άντρα με όραμα, έναν Κύριο, τον αγαπητό φίλο πια, Κίμων Φραγκάκη και την αγαπημένη Ειρήνη Παναγοπούλου, την running partner της ψυχής μου ως project manager βάλαμε τα δυνατά μας να καθιερώσουμε αυτόν τον αγώνα των γυναικών, να τον κάνουμε θεσμό στη δρομική κοινότητα. Και τα καταφέραμε.

Ένα χρόνο μετά, Σεπτέμβρη του 2014, ο Κίμων μου εμπιστεύτηκε το «τιμόνι» και η σχέση μου πια με το Ladies Run ήταν σχέση ζωής. Όπως η σχέση μιας μητέρας που μεγαλώνει με αγάπη, επιμονή και υπομονή το παιδί που συνάντησε κάποια στιγμή στη ζωή της.

Και έφτασε το 2015. Μια χρονιά με πολλές ανατροπές. Εν μέσω κρίσης, capital control και εκλογών αλλά με το πάθος μας, την αγάπη μας και την επιμονή μας για τον θεσμό αυτό άσβεστα, συνεχίσαμε αυτό το καταπληκτικό ταξίδι. Και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, το 4ο Ladies Run είχε πια μπει για άλλη μια φορά στο «λιμάνι» του Αστέρα πιο φωτισμένο από ποτέ.

Μετράμε 4 χρόνια διαδρομών. Με εκατοντάδες γυναίκες μοιραστήκαμε χιλιόμετρα χαράς και αλληλεγγύης. Mαζί προσφέραμε βοήθεια σε γυναίκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Γίναμε συμμέτοχοι στην εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, στο πλευρό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Με την βοήθεια του σωματείου “ΔΕΣΜΟΣ”, αγοράσαμε ένα σύγχρονο κολποσκόπιο για τα Ανοιχτά Πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου σε Αθήνα και Πέραμα. Αγοράσαμε ραπτομηχανές για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών “ΦΟΙΒΗ” αλλά και 10 παιδικές κούνιες και στρώματα για τα παιδιά που ζουν με τις κρατούμενες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Προμηθεύσαμε με είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής τους ανήλικους πρόσφυγες και τις μητέρες τους μέσω του Δικτύου Μεταναστριών Ελλάδος Melissa Network.

Όλα αυτά με γεμίζουν χαρά και περηφάνια. Μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την αγάπη μου και το πάθος μου για τα χιλιόμετρα. Αυτά που κάνω ως δρομέας αλλά και αυτά που κάνω ως project manager του Ladies.

2016… στο παρόν μας πια, στο νέο ξεκίνημα του 5ου επετειακού Ladies Run, έχω συνειδητά καταλήξει ότι τα χιλιόμετρα κι οι διαδρομές έχουν μια ζεστή παθιασμένη εγγύτητα που όταν την μοιράζεσαι τα αδύνατα γίνονται δυνατά!

Στις 16 του Οκτώβρη λοιπόν με χαρά, σύσσωμη η ομάδα του Ladies Run θα είναι εκεί, στο γνωστό φθινοπωρινό μας Run-τεβού, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, να μοιραστούμε χιλιόμετρα, χαμόγελα και αγκαλιές στην επετειακή 5η δρομική διοργάνωσή μας.

Ladies ξεχάστε το γυάλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας…αλλάξτε παπούτσια,βάλτε τα αθλητικά σας και ελάτε παρέα να αλλάξουμε τις ζωές μας. Γιατί μόνες μπορεί να πάμε γρήγορα αλλά με παρέα πάμε σίγουρα πιο μακριά!

31 Aug 2016 no comments