ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ

Τρέχω καθαρά για την προσωπική μου ευχαρίστηση.

Photο: Νίκος Καρανικόλας.
Ρούχα και παπούτσια: adidas
Φωτογραφήθηκε στην Astir Beach

ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ
Εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, γυμνάστρια, προπονήτρια κολύμβησης.

Η ΣΤΕΛΛΑ ΛΕΕΙ:

Το τρέξιμο είναι για μένα η διέξοδος μου από την πίεση της καθημερινότητας και ο πιο άμεσος τρόπος να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να νιώσω αναζωογονημένη. Είναι ένα άθλημα, μια δραστηριότητα που ανέκαθεν με έλκυε και ήμουν καλή, όμως ασχολούμενη  χρόνια με τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση ήταν αδύνατον να το δοκιμάσω.

Ο πρωταθλητισμός προϋποθέτει εξ’ ολοκλήρου αφοσίωση στο άθλημα, οπότε μόλις σταμάτησα, πριν δύο χρόνια το κολύμπι, μπόρεσα να εντάξω και άλλες δραστηριότητες μέσα στην εβδομάδα μου, όπως περισσότερη γυμναστική και φυσικά το τρέξιμο.

Τρέχω καθαρά για την προσωπική μου ευχαρίστηση και για να νιώθω όσο πιο συχνά μπορώ την ευφορία και την ενέργεια που μου προσφέρει το τρέξιμο, στην παρούσα φάση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνήθως στοχεύω και σε κάποιον αγώνα ανά περίοδο, όπως το Spetsesmini marathon και ο νυχτερινός ημιμαραθώνιος της Θεσσαλονίκης καθώς και ο αγώνας δρόμου LadiesRun. Πάντα στα πλαίσια του ερασιτεχνικού αθλητισμού καθώς κάτι πιο αγωνιστικό είναι για μένα άρρηκτα συνδεδεμένο με την κολύμβηση.

Για να τρέξω πρέπει να έχω πάντα πιασμένα τα μαλλιά μου κοτσίδα και να φοράω τα αγαπημένα μου αθλητικά για τρέξιμο adidas ultra boost.

Όταν είμαι κουρασμένη το μεγαλύτερο μου κίνητρο για τρέξιμο είναι το πόσο πιο πλήρης θα νιώσω μετά την προπόνηση. Συνήθως με “ρίχνει” όταν λόγω πίεσης χρόνου και υποχρεώσεων αναγκάζομαι να τρέξω πολύ λιγότερη ώρα απ’ ότι είχα προγραμματίσει και σε διάδρομο καθώς το outdoor running σε ιδανικές διαδρομές απαιτεί επιπλέον χρόνο. Παρ΄όλα αυτά, αυτές είναι οι φορές που προσπαθώ να καλύψω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση στον χρόνο που διαθέτω, κάτι που αποκαλεί πρόκληση για εμένα.

Με “ανεβάζει” όταν καταφέρνω ακόμη και κουρασμένη να καλύψω μεγάλη απόσταση ή να κάνω καλό χρόνο και φυσικά πάντα το αίσθημα της ολοκλήρωσης μιας προπόνησης όπως την είχα σχεδιάσει.

Κατά τη διάρκεια μεγάλων αποστάσεων σκέφτομαι τα πάντα και τίποτα. Το τρέξιμο με βοηθάει να καθαρίσω και να οργανώσω τη σκέψη μου. Μπορεί λοιπόν να καταλήξω να κάνω το πρόγραμμα όλης της επόμενης εβδομάδας στο μυαλό μου αλλά ακομή και να μην σκέφτομαι τίποτα πέραν του τι βλέπω γύρω μου, απολαμβάνοντας τη στιγμή.

Επειδή συνήθως τρέχω μόνη μου, ακούω πάντα μουσική. Οι λίστες μου περιλαμβάνουν δυναμικά τραγούδια με ενθαρρυντικούς στίχους.

Αγαπημένα μου υγιεινά σνακ είναι όλη η σειρά Arla protein. Την εντάσσω στην καθημερινή μου διατροφή τόσο στο πρωινό μου, που συνήθως επιλέγω cottage cheese και με βοηθάει να ξεκινήσω δυναμικά την μέρα μου, αλλά και μετά την προπόνηση που σχεδόν πάντα επιλέγω το αγαπημένο μου πρωτεϊνικό ρόφημα γάλακτος με γεύση βανίλια και 50% λιγότερη ζάχαρη.

Έχω επιλέξει να κάνω έναν γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής οπότε προφανώς το να διανύσω πολλά χιλιόμετρα δεν είναι για μένα κίνητρο για “γουρούνιασμα”. Εννοείται πως αν θελήσω κάτι δε θα το στερηθώ αλλά πάντα με μέτρο και συνήθως το Σαββατοκύριακο.

Την απόσταση τρεξίματος την μετράω μέσω gps που έχει το running ρολόι μου καθώς και όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την προπόνηση μου.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις βάση φύλου στα αθλήματα. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν με όποιο άθλημα τους αντιπροσωπεύει και να το κάνουν με το δικά τους προσωπικά στοιχεία του χαρακτήρα τους.

Δεν έχω καταφέρει να τρέξω σε μαραθώνιο, κάτι που θα ήθελα πολύ και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμένα. Είναι όμως ταυτόχρονα και κάτι που προϋποθέτει αφιέρωση χρόνου και γράψιμο πολλών χιλιομέτρων. Όταν λοιπόν το αποφασίσω θα πρέπει να έχω σίγουρα περισσότερο ελεύθερο χρόνο!

Φέτος η μεγαλύτερη απόσταση που έχω διανύσει  είναι 21 χλμ. στον ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης ενώ στον μαραθώνιο της Αθήνας θα συμμετέχω στον αγώνα των 10 χλμ.

Έχω συμμετάσχει μία φορά σε αγώνα trail 10 χλμ στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου και αυτή ίσως αποτελεί μία από τις ωραιότερες διαδρομές που έχω κάνει. Λατρεύω το barefoot το καλοκαίρι στην άμμο της θάλασσας καθώς το τοπίο και οι παραθαλάσσιες διαδρομές είναι μαγικές, ειδικά τις πολύ πρωινές ώρες που επιλέγω την καλοκαιρινή περίοδο.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:

Υπάρχει κάτι μαγικό που συμβαίνει με το τρέξιμο. Στην αρχή μεταμορφώνει το σώμα. Στη συνέχεια, λίγο περισσότερο τρέξιμο, μεταμορφώνει το μυαλό, εξελίσσει τον τρόπο σκέψης σου. Λίγο ακόμα παραπάνω και αυτό που συναντάς, είναι η ψυχή σου. “

Επιμέλεια κειμένου: Μάγδα Γκούμα

15 Oct 2018 no comments