ΑΡΕΤΗ ΑΝΝΑ ΔΟΥΡΑΚΗ

“Τρέχοντας κάνω restart!”

Photo: Γιώργος Σανταμούρης

ΑΡΕΤΗ ΑΝΝΑ ΔΟΥΡΑΚΗ
Sales Assistant στον οίκο Hermès στην Αθήνα
Φωτογραφήθηκε στον Εθνικό Κήπο

Η ΑΡΕΤΗ ΛΕΕΙ:
Όταν είμαι πεσμένη ψυχολογικά, το τρέξιμο λειτουργεί σαν “restart” για το μυαλό.
Στην προπόνηση δεν σκέφτομαι απολύτως τίποτα. Προσπαθώ μονάχα να αδειάσω το κεφάλι μου απο το άγχος και τις έγνοιες της ημέρας. Να χαλαρώσω, μετά από 8 γεμάτες ώρες ορθοστασίας στη δουλειά.
Μονο όταν είμαι άρρωστη ή άυπνη δεν θα βγω για τρέξιμο!
Τρέχω πάντα παρέα με το iPod. Με μουσική  ανεβαστική, να δίνει ρυθμό στο νου και ώθηση στο σώμα…
Προσπαθώ πάντοτε να κάνω διατάσεις, για να είμαι ειλικρινής όμως τις βαριεμαι λιγάκι, παρότι ξέρω ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αποθεραπείας. Ευτυχώς ώς τώρα δεν έχω τραυματιστεί αν και έχω μια ευαισθησία στο δεξί γόνατο.
Μου αρέσει να τρέχω δίπλα στην θάλασσα. Είναι το ιδανικό σημείο για φουλ οξυγόνωση και ευεξία. Η Αγία Άννα στην Νάξο είναι ένα απο τα αγαπημένα μου σημεία. Το νησί έχει πολλές κρυφές ομορφιές για τέτοιου είδους εξορμήσεις. Με ”ρίχνει” μονάχα η υπερβολική ζέστη κάποιες μέρες το καλοκαίρι.
Έχω σκύλο αλλα προτιμώ να τον αφήνω σπίτι. Αλλιώς σημαίνει ταλαιπωρία και για τους δυο μας. Αντιθέτως, η ανθρώπινη παρέα πάντα κάνει πιο ευχάριστη την διαδρομή.
Φέτος είναι η 2η χρονιά που τρέχω σε αγώνες. Πέρυσι έλαβα μέρος πρώτη φορα στο 5αρι του Ladies Run, ενώ στα πλαίσια του κλασικού μαραθωνίου “τόλμησα” το 10αρι! Από κάθε αγώνα αυτό που μου μένει εντονότερα είναι το συναίσθημα στον τερματισμό: Μοναδικό! Σε αποζημιώνει… Με καλή προπόνηση και αρκετή επιμονή θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να τρέξω τον κλασικό μαραθώνιο!
Νιώθω ότι στο τρέξιμο ο κόσμος έχει βρεί μια νέα, υγιή διέξοδο για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι ένας τρόπος να ξεχάσει για λίγο τις δυσκολίες και να χαλαρώσει μακριά απο όλα αυτά που τον αγχώνουν. Ξεσπάει. Το τρέξιμο είναι με δυο λόγια ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ψυχολογικής εκτόνωσης που έχουμε στη διάθεσή μας.
Το υγιεινό μου σνακ είναι το γάλα με μπανάνα κανέλα και μέλι, αλεσμένα στο μπλέντερ. Αντίθετα, αγαπημένη μου ”ατασθαλία” είναι η πίτσα. Και το σουβλάκι! Και τα δυο σε ενισχυμένη ποσότητα… Η φράση ”τρέχω για να μην κάνω δίαιτα” δεν με εκφράζει καθόλου. Δεν αρκεί αυτό για να με κρατήσει σε δράση.
Οι δρομείς που θαυμάζω είναι όλοι οι 60ρηδες και 70ρηδες που δηλώνουν συμμετοχή σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Έχουν μέσα τους δύναμη ψυχής – το πρώτο πράγμα που μετράει στα αθλήματα αντοχής. Και το μονο που δίνει ώθηση στα πόδια από ένα σημείο και μετά, όταν όλα τα άλλα αρχίζουν να σε εγκαταλείπουν. Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου άγνωστοι, αξιοζήλευτοι αθλητές!

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Με τη βοήθεια και του Ladies Run, όλο και περισσότερες γυναίκες στη χώρα μας λαμβάνουν μέρος σε αγώνες δρόμου. Και φέτος, στον Κλασικό Μαραθώνιο, οι γυναικείες συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις περυσινές. Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι τα νούμερα που καταγράφονται στις Η.Π.Α., όπου οι γυναικείες συμμετοχές φτάνουν ή και ξεπερνούν τις αντρικές. Keep running!

Κείμενο: Ειρήνη Παναγοπούλου

Mαντήλι Carré Hermès Spinnakers, silk twill της Ελληνίδας καλλιτέχνιδος Julia Abadie. Συλλογή Άνοιξη – Καλοκαίρι 2013.

23 Oct 2013 no comments