ΗΡΩ ΔΙΑΠΟΥΛΗ

“Η απαραίτητη εκτόνωση.”

ΗΡΩ ΔΙΑΠΟΥΛΗ
Διαιτολόγος
Φωτογραφήθηκε στην Ηρώδου Αττικού

Η ΗΡΩ ΛΕΕΙ:
Τρέχω 3-4 φορές την εβδομάδα, για μία ώρα. Συνδυάζω τρέξιμο γρήγορο, τρέξιμο πιο ελαφρύ και γρήγορο περπάτημα.
Πηγαίνω συνήθως στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, που είναι κοντά στο σπίτι μου και προτιμώ σαφώς το τρέξιμο έξω απ’ ό,τι στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Δεν συγκρίνεται. Αν με βάλεις να τρέξω μια ώρα στο διάδρομο, θα βαρεθώ και θα νιώσω πιο κουρασμένη στο τέλος.
Το τρέξιμο μού είναι απαραίτητο για να εκτονώνομαι. Ειδικά αν έχω μια δύσκολη μέρα, βάζω τα ακουστικά μου και φεύγω. Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζομαι. Προτιμώ να τρέχω μόνη μου γιατί όταν έχω παρέα «παρασύρομαι» έξω από το ρυθμό μου.
Είναι μεγάλο λάθος να σκέφτεται πως επειδή έκανες γυμναστική, μπορείς να φας λίγο παραπάνω ή πιο απρόσεκτα. Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής με την άσκηση είναι πολύ σημαντικός. Και δεν το λέω με την έννοια μιας αυστηρής δίαιτας, αλλά ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου, που περιλαμβάνει ένα καλό πρωινό πριν από την προπόνηση και στη συνέχεια ένα σνακ, το μεσημεριανό γεύμα κι ένα ελαφρύ βραδινό. Φυσιολογικά πράγματα, χωρίς υπερβολές. Εξάλλου το σώμα αποδίδει πολύ καλύτερα στη γυμναστική όταν του δίνεις τα σωστά καύσιμα.
Το κίνητρό μου είναι η σωματική άσκηση, όχι κάποιος συγκεκριμένος στόχος. Όμως έχω λάβει μέρος μία φορά σε αγώνα και η εμπειρία ήταν υπέροχη. Μου άρεσε πολύ η προσπάθεια που κατέβαλα για να τερματίσω, ήταν εντελώς διαφορετικό από μια απλή, καθημερινή προπόνηση. Οπότε αν προέκυπτε ξανά ένας αγώνας τέτοιου είδους, θα πήγαινα.
Δεν με τρομάζει το 42άρι, απλώς δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Πιστεύω πως αν το αποφάσιζα, θα το κατάφερνα, αφού αναγκαστικά θα προπονούμουν και πιο συγκροτημένα, κρατώντας χρόνους και χιλιόμετρα και παρακολουθώντας τη βελτίωσή μου. Ένας τέτοιος στόχος είναι εφικτός αλλά θέλει πρόγραμμα.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
Αν προπονείστε συστηματικά, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, δεν θα ήταν κακή ιδέα να απευθυνθείτε σε ένα διαιτολόγο που θα εκπονήσει ένα πρόγραμμα διατροφής στα μέτρα σας. Οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται με τα χιλιόμετρα και συχνά οι δρομείς παραμελούν την υγεία τους στερούμενες τους απαραίτητους επιπλέον υδατάνθρακες.

Κείμενο: Αννυ Ζερβού

15 Apr 2012 no comments